Strip Turnhout


Jan Smet & Toon Horsten: ‘Vlaamse Reuzen. De complete Stripgids-interviews 1974-2001′ (uitverkocht)

Jef Nys, Karel Verschuere, Willy Vandersteen, Karel Biddeloo, Buth, Daniël Jansens, Ercola, Marc Sleen, Kamagurka, Pom, Jean-Pol, Merho, Hec Leemans, Berck, Merho & Marc Sleen, Hec Leemans & Merho, Ferry & Jacques Tardi, Erika Raven & Ferry, Dick Matena, Erik Meynen, Marvano.

In 1974 verscheen het eerste nummer van Stripgids. Het tijdschrift, gemaakt en grotendeels volgeschreven door strippionier Jan Smet, besteedde als een van de eerste bladen in Vlaanderen uitgebreide aandacht aan de strips die hier te lande werden gemaakt, én aan hun makers. Niet alleen aan de hand van recensies en achtergrondstukken, Smet doorkruiste met pen en bandopnemer in de aanslag ook het hele land en voelde in de jaren 70 en 80 vrijwel alle toenmalige groten van de Vlaamse strip en de mooie jonge goden van die tijd aan de tand over leven en werk. Wat begon als een op enthousiasme drijvend fanzine, groeide uit tot een referentie in de wereld van het Vlaamse beeldverhaal – vooral dankzij de interviews. Vanaf 1997 voegde de jonge journalist Toon Horsten er nog een reeks interviews en dubbelinterviews aan toe, voordat het ondertussen al erg onregelmatig verschijnende blad ophield te bestaan. Pas in 2006 werd het opnieuw opgericht, en startte een tweede reeks met een heel nieuwe nummering.

‘Vlaamse Reuzen’ bundelt voor het eerst alle interviews met Vlaamse stripmakers die in al die jaren in Stripgids verschenen (met zelfs een gastoptreden van de Franse striplegende Jacques Tardi). Een unieke verzameling verhelderende, interessante en soms ontroerende getuigenissen uit de eerste hand van de eerste en tweede generatie Vlaamse stripmakers.

Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina