Strip Turnhout


Stripmuren

De zijgeven van restaurant De Weerelt met de tekening van Jan Van der Veken. (tekening: Jan Van der Veken)

De zijgevel van restaurant De Weerelt met de tekening van Jan Van der Veken. (tekening: Jan Van der Veken)

Op vraag van het Turnhoutse stadsbestuur realiseert Strip Turnhout sinds 2007 op verschillende plaatsen in de Turnhoutse binnenstad stripmuren. Tot nog toe werden volgende projecten gerealiseerd of zijn in realisatie.


Warandestraat: Jan Van der Veken

In 2007 werd op de zijgevel van restaurant De Weerelt in de Turnhoutse Warandestraat de eerste Turnhoutse stripmuur gerealiseerd, naar een ontwerp van Jan Van der Veken, op dat moment Turnhouts stadstekenaar. Hij koos voor een sober ontwerp in pastelkleuren.


Simulatie van de stripmuur die tegenover café Ranonkel komt. (Copyright Reinhart Croon)

Begijnenstraat: Reinhart

In het najaar van 2009 werd tegenover café Ranonkel een stripmuur van tekenaar Reinhart gerealiseerd, waarop de personages uit zijn strip ‘Hunker Bunker’ (die in Libelle en De Bond verschijnt) staan afgebeeld.


Bloemekesgang: Ulf K.

De gerenommeerde Duitse striptekenaar Ulf K., winnaar van de prestigieuze Max und Moritz-prijs voor de beste Duitstalige striptekenaar, tekende het ontwerp voor de derde stripmuur in Turnhout, die eind 2011 werd gerealiseerd. De stripmuur is te bekijken in de Bloemekensgang, het gezelligste steegje van de Kempische hoofdstad.


Wollewei: Merho

In 2012 kwam er nog een stripmuur bij in het Turnhoutse centrum. Er werd gekozen voor een stripmuur van Merho aan het jeugdhuis ‘de Wollewei’. De muur is geen gewone tekening maar een stripstrook van diverse prentjes van ‘de Kiekeboes’. (foto: Merho aan de Stripmuur, Het Nieuwsblad)


Het ontwerp voor de Boerke-stripmuur. (Copyright Pieter de Poortere)

Paterstraat: Pieter de Poortere (nooit gerealiseerd)

Bedoeling was dat er op de hoek van de Paterstraat en de Korte Begijnenstraat een Boerke-stripmuur wordt gerealiseerd, ontworpen door Pieter de Poortere. De realisatie was voorzien voor 2008, maar heeft buiten de verantwoordelijkheid van Stripgids vzw administratieve vertraging opgenomen.

Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina