Parijse primeur: standbeeld van René Goscinny

Je bent hier:  Home » Nieuws » Parijse primeur: standbeeld van René Goscinny

René Goscinny: u kent hem van reeksen als Asterix, Lucky Luke, Iznogoud en Le Petit Nicolas. Hij krijgt nu een standbeeld in de lichtstad. Niet toevallig nu, want de Franse overheid heeft 2020  uitgeroepen tot het ‘jaar van de strip’.

Franck Riester, de Franse minister van Cultuur, en Anne Hidalgo, burgemeester van Parijs, zullen het standbeeld officieel morgen voorstellen, in aanwezigheid van Anne Goscinny, dochter van. Het is meteen het eerste monument in Parijs dat gewijd is aan strips. Goscinny wordt omringd door vier sleutelfiguren uit zijn. De beeldhouwer, Sébastien Langlöys, vertelt daarover: “Kleine Nicolas ligt op zijn schouder alsof hij in het oor van zijn vader fluistert. Asterix heeft de ereplaats in de hand van Goscinny, Lucky Luke beschermt hem. Wat Iznogoud betreft, klimt hij op de jas om de plaats van de kalief in te nemen. Het zijn niet de karakters die klein zijn, het is de maker die enorm is. Hij is het genie.”

Een nieuwe attractie dus. Als u het wil gaan bewonderen, moet u naar het XVIe arrondissement, op de op de hoek van de straten Boulainvilliers en Singer. En aan de voet van het appartementsgebouw waar de scenarioschrijver de laatste tien jaar van zijn leven woonde.

Meer weten over leven en werk van Goscinny?
Lees dan Goscinny. Bedenker van Asterix’ avonturen, een uitgave van het huis van  vertrouwen.

© CC BY-SA 3.0 / Thbz