Bries presenteert ‘Maelstrom’: wordt vast ’n wilde avond

Je bent hier:  Home » Nieuws » Bries presenteert ‘Maelstrom’: wordt vast ’n wilde avond

Komende vrijdag (8 november) opent uitgeverij Bries een expo rond het werk van Céline Hudréaux. Behalve stillevens en portretten toont de kunstenares er ook originele pagina’s en etsplaten uit Maelstrom, haar poëtische beeldverhaal dat diezelfde avond officieel wordt voorgesteld.

(À propos: een voorpublicatie van Maelstrom kon u al bewonderen in de jongste Stripgids. Moest u die nog niet hebben: rept u naar de betere boek- dan wel striphandel, trakteer uzelf op een lijvig (letterlijk, zo zult u zien) exemplaar en blader thuis snel naar bladzijde 112).

De titel van Hudréaux’ album verwijst naar de Moskstraumen, een beruchte draaikolk ten zuiden van de Lofoten, een Noorse eilandengroep. Die staat in het Noors ook bekend als Malstrøm, een verbastering van het oorspronkelijk Nederlandse woord. De draaikolk inspireerde ooit Edgar Allan Poe tot zijn verhaal De afdaling in de Maalstroom, waarin een oude man vertelt hoe zijn broers en hij in hun vissersboot werden meegesleept door het ongenadige water.

Dat verhaal verwerkte Hudréaux tot een beeldroman die het lot van de broers schetst tegen een achtergrond van leven en werken in een traditioneel vissersdorp. En om die stortvloed aan woorden even te doorbreken, een overzichtelijk lijstje:

  • Vernissage expo en voorstelling Maelstrom: vrijdag 8 november van 19u tot 23u
  • Elke vrijdag en zaterdag open van 14u tot 18u
  • Finissage: zondag 1 december van 14u tot 18u