Afscheid van twee stripmonumenten

Je bent hier:  Home » Nieuws » Afscheid van twee stripmonumenten

Philippe Tome (Bron: Door Philippe Tome Vandevelde – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5640469)

Het voorbije weekend verloren we twee monumenten van de stripwereld: scenarist Philippe Vandevelde alias Tome (62), vooral bekend van ‘De Kleine Robbe’ en ‘Soda’, overleed zaterdagavond vermoedelijk aan een hartinfarct, terwijl voormalig VTM- en VRT-journalist Rik Pareit (66), tevens stripkenner, overleed aan de gevolgen van prostaatkanker.

Tome studeerde journalistiek aan de Vrije Universiteit Brussel en gaf met jeugdvriend en tekenaar Janry een nieuw elan aan de stripreeks rond Robbedoes en Kwabbernoot. Die zat enigszins in het slop tot het duo allerlei moderne elementen toevoegden aan de albums: scherpe grappen, complexe sciencefiction en verleidelijke vrouwen in meer dan een bijrol. Hun succes met Robbedoes mondde uit in ‘De Kleine Robbe’, een bijzonder populaire reeks over de lollige en schunnige jeugd van de roodharige piccolo. Verder was ook Tomes crimireeks ‘Soda’ bekend, over een New Yorks politieman die zich voor zijn moeder moet uitgeven als priester.

Journalist Rik Pareit werkte bij de VRT onder meer als stripkenner voor Studio Brussel. Hij schreef ook samen met Maarten Delbeke het boek Geheimzinnige sterren: over de Belgische strip! (alleen nog tweedehands verkrijgbaar). Later was hij persverantwoordelijke bij de Belgische Vereniging van Banken en politiek verslaggever bij VTM. Zijn collega-stripdeskundige daar, Patrick Van Gompel, schreef op Twitter: “Vaarwel lieve vriend en jofele collega […] Veel stripfiguren pinken een traan weg. Adieu.”