Expo over Amerikaanse comics in Joods Museum

Je bent hier:  Home » Nieuws » Expo over Amerikaanse comics in Joods Museum

Van 8 november 2019 tot 26 april 2020 presenteert het Joods Museum van België de tentoonstelling “Superheroes never die. Comics and Jewish memories.”

Misschien op het eerste gezicht een vreemde locatie, maar veel bedenkers van superhelden in de 20e eeuw zijn joden. The Avengers, Superman, Captain America en Spiderman werden bedacht door schrijvers en tekenaars waarvan de families kort tevoren naar de Verenigde Staten geïmmigreerd waren. Meer dan 200 werken laten het publiek ontdekken hoe het Amerikaanse stripverhaal zich sinds zijn oorsprong tot op heden vermengt met het tumult van de geschiedenis.

In vijf chronologische delen wordt de geschiedenis van het Amerikaanse stripverhaal geschetst, van de “comic strips” uit het begin van de 20e eeuw tot de hedendaagse strips, met de superhelden van Marvel en DC Comics als rode draad, maar ook de naoorlogse underground scene en de graphic novels. Er worden veel originele platen getoond, waaronder die van de X-Men en Captain America, van de hand van de “king of comics” Jack Kirby, naast unieke werken van Will Eisner of Art Spiegelman.

Het origineel idee van de tentoonstelling, die in samenwerking met het Musée d’art et d’histoire du Judaïsme in Parijs en met het Joods Historisch Museum van Amsterdam werd gemaakt, kwam van Anne Hélène Hoog. Bruno Benvindo, historicus en directeur van de tentoonstellingen van het Joods Museum van België, heeft voor de gelegenheid samengewerkt met Karim Tall, curator en gespecialiseerd in strips.

Meer informatie vind je op de website van het Joods Museum.