Meester-drukker leidt drie leerlingen op

Je bent hier:  Home » Nieuws » Meester-drukker leidt drie leerlingen op


Vlnr.: Laura Meeus, Dries Leysen, Eline Van Deun en Cyriel Verbist


Vanaf september leidt specialist Cyriel Verbist van het Museum van de Speelkaart (Turnhout) drie jonge drukkers een jaar lang op in de lithografie of steendruk. Dat is een zeer arbeidsintensief en technisch proces, van de voorbereiding van de steen tot het maken van de tekening.

Verbist is een van de vaste, vrijwillige drukkers van het museum. Zijn vakmanschap is uniek doordat het zowel het machinale aspect omvat als het tekenen zelf. Met dit ‘meester-leerlingtraject‘ wil hij zijn kennis overdragen aan een nieuwe generatie drukkers, die doorgaans uitsluitend digitaal werken. Verbists leerlingen zijn Eline Van Deun, Laura Meeus en Dries Leysen, die ook suppoost is in het museum. Hun leerproces en ervaringen zullen later aan het grote publiek worden getoond.

Verbist is zeer tevreden dat hij zijn expertise kan overdragen aan gepassioneerde jongeren. “Met dit project hoop ik jonge mensen te inspireren die een loopbaan in de grafische sector ambiëren. Daarnaast vind ik het mijn plicht als fiere inwoner van Turnhout om de grafische nijverheid hier levend te houden.” De leerlingen streven er op hun beurt naar om na het traject creatieve spin-offs op te zetten.

Voor dit meester-leerlingtraject kende Vlaanderen een subsidie toe van 15.300 euro. Meer informatie is te vinden op speelkaartenmuseum.turnhout.be.