Bruegel is dood – lange leve Bruegel!

Je bent hier:  Home » Nieuws » Bruegel is dood – lange leve Bruegel!

Dit jaar herdenkt Vlaanderen één van haar grootste schilders: Pieter Bruegel de Oude. Het is immers precies 450 jaar geleden dat de stamvader van de schilderdynastie overleed. Hulde krijgt de ‘Boerenbruegel’ zowel van Toerisme Vlaanderen – met het indrukwekkende ‘Vlaamse Meesters’-programma – maar ook de stripwereld brengt hem een fraai eerbetoon.

Zo heeft striptekenaar Ivan Adriaenssens (bekend van onder meer ‘Orphanimo!!’, Afspraak in Nieuwpoort en Oorlog in Waregem) een nagenoeg vergeten album van Jef Nys voorzien van een kersvers kleurenpalet. De geestelijke vader van Jommeke bracht immers al in 1957 een ode aan de schilder, met het album De wonderbare jeugd van Pieter Bruegel.

De strip verscheen destijds groen-blauw gedrukt bij uitgeverij Halewijn; de nieuwe, volledig ingekleurde versie wordt op 17 november officieel voorgesteld op de stripbeurs van Gooik. Het gaat om een uitgave van slechts 400 exemplaren, genummerd en gesigneerd door Adriaenssens. De hardcoverstrip zal 20 euro kosten en kan worden gereserveerd bij jp.deloecker(at)telenet.be.

Leuk detail: voor de affiche van de stripbeurs in Gooik schilderde Adriaenssens een bewerking van Bruegels beroemde schilderij ‘De boerenbruiloft’. Strips, Bruegel, en een beetje rijstebrij daarbij: u weet waar u ons kunt vinden op 17 november!