Strip Turnhout


Nederlands Stripmuseum in Groningen definitief dicht

Het Nederlands Stripmuseum in Groningen heeft zondag de deuren gesloten. In het museum wordt sinds 2004 de geschiedenis van het beeldverhaal verteld, met bijzondere nadruk op Nederlandse strips. Het is echter de bedoeling dat het als een feniks uit zijn as zal verrijzen, in een andere vorm en met een andere naam.

In de vaste collectie was aandacht voor onder meer Fokke en Sukke, Donald Duck en Sjors en Sjimmie en werd werk van Marten Toonder, Jan Kruis en Peter de Wit getoond. Het museum hield meer dan tachtig exposities. Populaire tentoonstellingen waren onder meer Marten Toonder, een heer van stand (2005), Nederland volgens Sigmund (2009) en Donald Duck weekblad 60 jaar (2012). Jaarlijks kwamen er ruim 20.000 bezoekers naar het museum aan de Westerhaven.

Storyworld

Het museum keert eind dit jaar weliswaar terug in een nieuw jasje als Storyworld. Dat nieuwe museum richt zich in het algemeen op ‘vertellen met beeld’ en zal ook aandacht hebben voor buitenlandse strips, animatie en games. Storyworld wordt gevestigd in het cultuurhuis Groninger Forum, aan de oostkant van de Grote Markt. In dat beeldbepalende gebouw van tien verdiepingen komen ook een bibliotheek, meerdere filmzalen en een openluchtbioscoop op het dak.

Na het einde van het Strips! Museum in Rotterdam in juni 2017, betekent dit het einde van de striperfgoedscène bij onze noorderburen.
Een vraag die daarbij opkomt is: hoe duurzaam is het beleid rond dit bijzondere, papieren erfgoed? Op zaterdag 16 maart organiseert Stripgids, i.s.m. FARO, het Letterenhuis, de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en LUCA School of Arts Brussel, hierover een studiedag, met internationale getuigenissen en cases. Gratis! Wees welkom, maar schrijf je snel in.

5 March 2019, 10:22 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina