Strip Turnhout


Kuifje in Congo: nieuw boek en debat


Kuifje in Congo (c) Moulinsart

Kuifje in Congo (c) Moulinsart


De aandacht voor (de omgang met) ons koloniaal verleden lijkt de voorbije jaren steeds groter te worden. Zo verschijnt donderdag het nieuwe boek ‘Les Tribulations de Tintin au Congo’.

‘Kolonisatie’ en ‘dekolonisatie’, het zijn twee begrippen die de voorbije jaren en maanden de publieke opinie beroeren. Denk aan de Canvas-reeks ‘De Kinderen van  de Kolonie’ en het bijhorende boek, het ‘Dekoloniseer’-themanummer van rekto:verso, de restitutieproblematiek (zie ook het jongste nummer van faro), en nog veel meer. Een van de aanleidingen van die aandachtsgolf was ongetwijfeld de recente (her)opening van het Africamuseum in Tervuren, na jaren van restauratie en herinrichting. Het oude koloniale ‘uitstalraam’ was dringend toe aan een inhoudelijke en vormelijke update.

En ook wat allicht de bekendste strip uit de koloniale periode, ‘Tintin au Congo’/‘Kuifje in Congo’ wordt tegen het licht gehouden. Bij Casterman verschijnt donderdag ‘Les Tribulations de Tintin au Congo’ van de Hergé-expert Philippe Goddin. Naar aanleiding van die publicatie organiseert de uitgeverij op donderdag 10 januari om 13u30 een debat in het stadhuis van Brussel, met:

  • Barly Baruti, een Congolese cartoonist
  • Alain Berenboom, bekende advocaat
  • Daniel Couvreur, journalist bij Le Soir
  • Philippe Goddin, auteur
  • Kalvin Soiresse Njali, collectif Mémoire Coloniale
  • Roel Daenen, Stripgids/FARO

Olivier Rogeau (Le Vif) modereert.

Het debat (in het Frans) is gratis. Reservatie is verplicht, via: tintin90@moulinsart.be

Illustratie: Hergé, Tintin au Congo (c) Moulinsart

8 January 2019, 21:53 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina