Strip Turnhout


Stripmuseum toont Chinese strips

Wat is de link tussen kalligrafie en manga? Wat voor stripverhalen lezen Chinezen? Is stripkunst even populair in Beijing als in Brussel? Het antwoord op die vragen wordt de komende maanden gegeven in het Brusselse Stripmuseum. Van 13 februari tot 9 september is daar de tentoonstelling ‘Panorama van de Chinese strip’ te zien.

Het oudste Chinese geïllustreerde boek dateert uit 868 maar de manhua of Chinese strips namen een echt grote vlucht in de eerste helft van de twintigste eeuw, net zoals in België. De populaire Meneer Wang en Kuifje beleven beiden hun eerste avonturen in 1929. Wanneer Kuifje in 1935 in ‘De Blauwe Lotus’ China bezoekt, wordt op hetzelfde moment San Mao geboren, het beroemdste Chinese personage. Een andere vorm van Chinese strips zijn de lianhuanhua, kleine boekjes met één afbeelding en bijhorende tekst per pagina. De drukkwaliteit was slecht, de illustraties vaak kleine meesterwerken.

Westers geïnspireerde strips zijn vooral in trek bij een klein publiek van insiders. Dankzij de invloed van Japanse tekenfilms lezen jongeren vooral manga’s. Op de tentoonstellingen zijn meer dan 150 werken te zien, van voor de Chinees-Japanse oorlog over de culturele revolutie tot vandaag.

Speciaal voor de opening zullen enkele vertegenwoordigers van de Chinese stripwereld aanwezig zijn. Zhou Jie is directeur van de afdeling animatiefilm van de universiteit van Guangzhou en auteur van verschillende boeken over Chinese stripverhalen. Jin Cheng is schilder, uitgever, oprichter van het magazine Comic Fans en docent aan verschillende Chinese en Japanse universiteiten. Yao Guoqiang woont en werkt als lesgever en journalist in Parijs.

9 February 2018, 05:00 Wouter

Marcel Ruijters komt met nieuwe strip

14 January 2019, 19:13 Tom

Kuifje in Congo: nieuw boek en debat

8 January 2019, 21:53 Roel

Wauter Mannaert nodigt uit

7 January 2019, 22:24 Roel

32ste Suske en Wiske-fandag op 19 april 2019

6 January 2019, 11:11 Tom

Werk mee aan 9eKunst.nl

28 December 2018, 12:05 Roel

Gezocht: uw mening over striperfgoed

20 December 2018, 09:52 Roel

Storybox brengt Games & Comics tot leven

14 December 2018, 20:44 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 4!

Over het slijk der aarde, de winnaar van de Bronzen Adhemar, strips uit Quebec en een dik katern over Ephameron en Grafixx.

En nummer 4 is nog dikker dan nummer 3. Vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina