Strip Turnhout


Peter Van Dongen winnaar Stripschapprijs

De Nederlandse stripmaker Peter Van Dongen mag dit jaar de Stripschapprijs, de belangrijkste Nederlandse stripoeuvreprijs, ophalen tijdens de Stripdagen in Utrecht. De organisatie laat zo “meer dan eens zien dat het niet gaat om een grote productie maar om continuïteit en bovenal kwaliteit”.

Van Dongen debuteerde in stripbladen zoals De Vrije Balloen en Wordt Vervolgd. Vanaf midden jaren tachtig tekent hij in zijn eigen versie van de Klare Lijn, die beroemd werd dankzij het weekblad Kuifje. Zijn eerste album is ‘Muizentheater’ uit 1990 maar echt doorbreken doet hij met het tweeluik ‘Rampokan’, volgens de commissie voor de Stripschapprijzen “een monument in de Nederlandse stripgeschiedenis”.

Zijn meest recente werk, een stripadaptatie van de roman ‘Familieziek’ van Adriaan van Dis, mag met een derde druk eveneens succesvol genoemd worden. En nog is de pret niet uit, want eind dit jaar verschijnt het eerste van twee albums van ‘Blake en Mortimer’ die Van Dongen en Teun Berserik maken naar een scenario van Yves Sente. Berserik maakte een portret van zijn collega en vriend om hem te feliciteren.

Van Dongen krijgt zijn prijs uitgereikt op zaterdag 31 maart tijdens De Stripdagen in de Jaarbeurs in Utrecht. Die vinden voor het eerst (in) samen(werking) met de Dutch Comic Con plaats. Bovendien viert Het Stripschap dit jaar haar vijftigste verjaardag.

20 January 2018, 05:00 Wouter


Jarige Dick Matena in Eppo

17 April 2018, 05:00 Wouter

‘Het Amusement’: nieuwe Brecht Evens in september

13 April 2018, 05:00 Wouter

Ook Baba Yega krijgt een eigen stripalbum

4 April 2018, 05:00 Wouter

Theodoor Cleysters bij Huberty & Breyne

29 March 2018, 05:00 Wouter

Persbericht: Turnhout zet in op games, cards en comics

21 March 2018, 05:00 Wouter
Sluit

Stripgids nummer 2!

Reportage uit Hellhole Brussels, Duitse strips en 36 pagina’s Judith Vanistendael!

Nummer 2 van de nieuwe Stripgids is nóg dikker. Vanaf 27 oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina