Strip Turnhout


Peter van Dongen en Adriaan van Dis presenteren ‘Familieziek’

Bijna tien jaar geleden vroeg Adriaan van Dis aan Peter van Dongen of hij diens autobiografische novelle Familieziek wou verstrippen. Het resultaat wordt dinsdag 21 november in Brussel gepresenteerd tijdens een literaire lunch in het Vlaams-Nederlands Cultuurcentrum deBuren. Enkele originele platen worden tot begin volgend jaar tentoongesteld in de Gallery van het Brusselse Stripmuseum.

Voor ‘Familieziek’ baseerde Adriaan van Dis zich op zijn eigen jeugd. Een Nederlands-Indisch gezin probeert in de jaren vijftig te aarden in hun nieuwe thuisland Nederland. De vader, getraumatiseerd door oorlog en angst, bereidt zijn zoon voor op het grote gevaar: de Russen komen! De jongen vindt troost bij zijn schaduwbroertje, over wie nooit gesproken mag worden. De moeder en dochters kijken toe en geven commentaar op de gebeurtenissen, als een Grieks koor.

Peter van Dongen brak door met ‘Rampokan: Java’ (1998) en ‘Rampokan: Celebes’ (2004), een tweeluik in Klare Lijn dat zich afspeelt aan de vooravond van de oorlog in Nederlands Indonesië. Momenteel werkt hij samen met Teun Berserik aan een nieuwe Blake en Mortimer, die volgend jaar verschijnt.

‘Familieziek’ wordt dinsdag 21 november feestelijk bij deBuren tijdens een lunch met broodjes en drinken. Adriaan van Dis en Peter van Dongen gaan in gesprek over het boek en signeren nadien. De literaire lunch is gratis, reserveren is wel verplicht. Diezelfde dag opent in het Brusselse Stripmuseum een tentoonstelling met platen uit het boek. Daarna wordt de strip nog in aanwezigheid van de auteurs voorgesteld in de Eerste Bergensche Boekhandel in Bergen. ‘Familieziek’ speelt zich voor een groot deel af in de duinen van het kustdorp Bergen aan Zee, waar Adriaan van Dis opgroeide.

17 November 2017, 05:00 Wouter


Jarige Dick Matena in Eppo

17 April 2018, 05:00 Wouter

‘Het Amusement’: nieuwe Brecht Evens in september

13 April 2018, 05:00 Wouter

Ook Baba Yega krijgt een eigen stripalbum

4 April 2018, 05:00 Wouter

Theodoor Cleysters bij Huberty & Breyne

29 March 2018, 05:00 Wouter

Persbericht: Turnhout zet in op games, cards en comics

21 March 2018, 05:00 Wouter
Sluit

Stripgids nummer 2!

Reportage uit Hellhole Brussels, Duitse strips en 36 pagina’s Judith Vanistendael!

Nummer 2 van de nieuwe Stripgids is nóg dikker. Vanaf 27 oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina