Strip Turnhout


Zidrou en zijn ‘slaven’ in het stripmuseum

In het Brussels stripmuseum opent vandaag de tentoonstelling ‘Zidrou, een scenarist en zijn handlangers’. Vandaag staat hij bekend als succesvol auteur van one shots en herlanceringen van klassieke reeksen. Aanvankelijk maakte Zidrou, pseudoniem van Benoit Drousie, echter humoristische kinderreeksen.

Zidrou startte zijn loopbaan als leerkracht. Hij schrijft zijn eerste scenario’s voor de scholierenweekbladen Zonnestraal en Zonneland, met in de hoofdrollen de jonge Margo en haar adoptiehond Oscar ‘Vlooienbaal’ Pluis en later Dokus, de slechtste leerling ter wereld. Al gauw verschijnen zijn verhalen ook in stripblad Robbedoes, waaronder ‘De Kannibrallen’ (met Fournier), ‘De Boss’ (met Bercovici) en ‘Tamara’ (met Darasse). Op verzoek schrijft hij ook reeksen als ‘Kale kop’ (met Ernst) en ‘Schumi’ (met E411). Zidrou blies recent ook verschillende klassieke stripreeksen nieuw leven in, waarvan ‘De Sliert’ (met Jean-Marc Krings, tekenaar van ‘Fanny K.’), ‘Rik Ringers’ (met Simon Van Liemt) en ‘Kolonel Clifton’ (met Turk) ook in het Nederlands verschenen.

Sinds zijn verhuis naar Spanje heeft het striplezend publiek een heel andere Zidrou leren kennen. Jordi Lafevre brengt hem in contact met een jonge generatie Andalusische en Catalaanse tekenaars die zijn moderne en gevoelige verhalen in beeld brengen. ‘Lydie’ uit 2010 met Lafevre betekent het startschot voor een reeks sterke strips, waarvan we graag ‘Het vel van de beer’, ‘Drie vruchten’ en ‘Verstild leven’ (met Oriol), ‘Michel’ (met Roger), ‘De nar’ en ‘Folies Bergère’ (met Porcel) en het tweedelige ‘La Mondaine’ en de reeks ‘Mooie zomers’ (met Lafevre) vermelden.

De expo ‘Zidrou, een scenarist en zijn handlangers’ is nog tot eind januari 2018 te zien in het Brussels stripmuseum. Meer info via de website.

13 June 2017, 05:00 Wouter
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina