Strip Turnhout


Originelen uit westernstrips in de Warande

In provinciaal cultuurhuis de Warande in Turnhout is nog tot en met zondag 14 mei gratis de expo ‘Het wilde westen van Buffalo Bill tot Bobbejaan’ te bezichtigen. Honderden objecten, foto’s, filmpjes, affiches en speelgoedstukken gaan er in dialoog met kunstwerken en vertellen zo hoe de mythe rond ‘the Wild West’ ontstond en hoe die ook in België razend populair werd.

Ook in heel wat stripverhalen spelen cowboys en indianen de hoofdrollen. Een volledige hoek van de expozaal is dan ook gevuld met platen van Belgische auteurs zoals Frank Sels (‘Zilverpijl’), Hermann (‘Comanche’) en Morris (‘Lucky Luke’). Verder vind je er covers van ‘Karl May’, platen uit ‘Bessy’ en een origineel uit ‘Bibbergoud’ van ‘Suske en Wiske’, allemaal reeksen uit de koker van Willy Vandersteen. De meeste van de tekeningen komen uit de collectie van Peter Janda, uitbater van de Gentse stripspeciaalzaak Adhemar en bezieler van Uitgeverij Adhemar.

Het is niet de eerste keer dat er originele stripplaten van Lucky Luke, de cowboy die vorig jaar zijn zeventigste verjaardag vierde, in de Warande hangen. Tijdens het Stripgids Festival van 2013 werd een volledige expo aan het werk van Kortrijkzaan Morris gewijd. Daar waren onder meer de allereerste plaat en de plaat met de eerste verschijning van de Daltons te bewonderen.

23 March 2017, 05:00 Wouter
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina