Strip Turnhout


Originelen uit westernstrips in de Warande

In provinciaal cultuurhuis de Warande in Turnhout is nog tot en met zondag 14 mei gratis de expo ‘Het wilde westen van Buffalo Bill tot Bobbejaan’ te bezichtigen. Honderden objecten, foto’s, filmpjes, affiches en speelgoedstukken gaan er in dialoog met kunstwerken en vertellen zo hoe de mythe rond ‘the Wild West’ ontstond en hoe die ook in België razend populair werd.

Ook in heel wat stripverhalen spelen cowboys en indianen de hoofdrollen. Een volledige hoek van de expozaal is dan ook gevuld met platen van Belgische auteurs zoals Frank Sels (‘Zilverpijl’), Hermann (‘Comanche’) en Morris (‘Lucky Luke’). Verder vind je er covers van ‘Karl May’, platen uit ‘Bessy’ en een origineel uit ‘Bibbergoud’ van ‘Suske en Wiske’, allemaal reeksen uit de koker van Willy Vandersteen. De meeste van de tekeningen komen uit de collectie van Peter Janda, uitbater van de Gentse stripspeciaalzaak Adhemar en bezieler van Uitgeverij Adhemar.

Het is niet de eerste keer dat er originele stripplaten van Lucky Luke, de cowboy die vorig jaar zijn zeventigste verjaardag vierde, in de Warande hangen. Tijdens het Stripgids Festival van 2013 werd een volledige expo aan het werk van Kortrijkzaan Morris gewijd. Daar waren onder meer de allereerste plaat en de plaat met de eerste verschijning van de Daltons te bewonderen.

23 March 2017, 05:00 Wouter

Hubert van Ben Gijsemans als lied

28 March 2020, 09:25 Roel

Fandag van De Fameuze Fanclub

11 March 2020, 08:00 Roel

De (nobele) kunst van het tekenen!

9 March 2020, 10:14 Roel

POST COMICS

6 March 2020, 20:18 Roel

‘Drieman’ van Wide Vercnocke

28 February 2020, 19:48 Roel

9 Leuvense jongeren presenteren kortstrip in boek

12 February 2020, 20:59 Roel

Save the date: Grafixx Extd. 4

8 February 2020, 11:31 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina