Strip Turnhout


‘Verminkte Vleugels’ herdenkt oorlogshelden uit Temse

Luk Martens is werkzaam als grafisch ontwerper, strips tekenen is zijn passie. Zijn eerste album ging over de draak Fretalop, een legende uit zijn woonplaats Temse. “Het verhaal werd geschreven door een zekere Maurice Pauwaert en werd eerst uitgegeven in de jaren ’30 van de vorige eeuw in een heel dun boekje van 28 bladzijden. Ik heb er een stripadaptatie van gemaakt aan de hand van de originele tekst. Het is een kleinood van amper zestien platen geworden, het stripequivalent van een kopje koffie op een terras. Ik heb zelf 450 exemplaren gedrukt, gevouwen, geniet en afgewerkt. Het boekje werd in december 2014 voorgesteld in het gemeentehuis van Temse, op een stripbeurs in oktober 2016 heb ik het allerlaatste exemplaar verkocht.”

De aanleiding voor zijn nieuwe album ‘Verminkte Vleugels’ bleek het gemeentelijk infoblaadje. “Daarin las ik een berichtje over een tentoonstelling met een originele plaat uit 1998 van Paul Geerts. Het was het begin van wat een verhaal rond de gebroeders Van Raemdonck ging worden. Maar Paul Geerts had het enerzijds veel te druk met onder andere ‘Suske en Wiske’ en was anderzijds zo diep onder de indruk van de loopgravenstrips van Jacques Tardi die toen verschenen, dat hij de pen heeft neergelegd en het project is doodgebloed.”

Temsenaars Edward en Frans Van Raemdonck sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog in het niemandsland maar leefden voort als Vlaamse symbolen van heldhaftige broederliefde. Luk sprak met Luc De Ryck, burgemeester van Temse, stripliefhebber en geschiedschrijver van de Eerste Wereldoorlog, over zijn plan om het project van Geerts weer op te pikken. “Hij was meteen gewonnen voor het idee en is mijn grootste supporter, mentor en steun geworden. Telkens ik een pagina afgewerkt had, liet ik die aan hem lezen. Ik heb twee jaar aan het album gewerkt, deze maand is het exact honderd jaar geleden dat de gebroeders sneuvelden.”

16 March 2017, 06:00 Wouter
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina