Strip Turnhout


Wimpie komt ‘Recht uit de Ondergrond’ gekropen

Zes jaar lang slaagde Jan-Willem Spakman er onder het pseudoniem Wimpie in om ondergronds te blijven met zijn strips. Zou de grote zak geld van Strip2000 en Syndikaat hem overtuigd hebben om een selectie alsnog in album uit te brengen? “Weet je wat het is? Idealen kopen geen tweede huis op Mallorca. Idealen kopen ook geen Audi A4 of een dik jacht met chicks in bikini. Je moet je doekoe innen G.* Fuck idealen. Je moet die Trump-mindset hebben. De wereld is een jungle: eten of gegeten worden.”

Helaas blijken vandaag zelfs strips geen goudmijnen meer te zijn. “Ergens is dat wel goed, want zo blijft een album leuk om uit te geven. Je doet het voor jezelf en de mensen die het tof vinden om te kopen. Niet om het geld. Dat is alleen een leuke bonus. Er was al een aantal jaar het plan om een album uit te brengen, maar m’n stijl was nog niet consistent genoeg en er was nog niet voldoende materiaal. Ik maak meestal één Wimpie Comic per week, tussen opdrachten door. Ice Cube kwam met de tekst ‘Fuck da police, coming straight from the underground’ op NWA’s Fuck Da Police. Ik hou heel erg van old skool hip hop en die zin past goed bij dit album. Ik maakte deel uit van de underground stripscene maar nu kom ik er uit met dit album. Ik heb verder nog nooit seks gehad met de politie ofzo.”

Een keuze maken uit het oude materiaal bleek niet zo heel moeilijk. “Veel oude strips waren alleen voor mij en wat vrienden grappig, er waren een paar strips die te grof waren voor het grote publiek, sommige waren gewoon niet grappig genoeg”, somt Jan-Willem op. “In het album staan oude en recentere strips kriskras door elkaar. Ik heb nog een stuk of twintig oudere strips hertekend. Veel werk maar wel leuk om te zien hoeveel je dan gegroeid bent in die jaren. De losse cartoons geven het album een beter ritme.”

Voor zijn volgende project wil Jan-Willem verder gaan met de dierengrappen waarvan er ook enkele in ‘Recht uit de Ondergrond’ staan. “Ik zit te denken aan een album met alleen maar dierenstrips: De Encyclopedierenzijnkut. Ik ben gek op natuurdocu’s en dieren lenen zich uitstekend voor grappen. Met Comicsperimenter Haes ben ik bezig aan een graphic Novel. Daar kan ik nog niet veel over kwijt. Wordt wel vet experimenteel en vernieuwend. Daarnaast ben ik vooral bezig met opdrachten en werk ik als docent striptekenen/schilderen voor kinderen op het CKC in Haren. En ik hoop in de toekomst wat meer animaties te kunnen maken met m’n maat Rain voor Studio Schorriemorrie. Genoeg te doen dus!”

* Vrij vertaald: ‘je moet geld verdienen, maat’.

13 February 2017, 06:00 Wouter

Hubert van Ben Gijsemans als lied

28 March 2020, 09:25 Roel

Fandag van De Fameuze Fanclub

11 March 2020, 08:00 Roel

De (nobele) kunst van het tekenen!

9 March 2020, 10:14 Roel

POST COMICS

6 March 2020, 20:18 Roel

‘Drieman’ van Wide Vercnocke

28 February 2020, 19:48 Roel

9 Leuvense jongeren presenteren kortstrip in boek

12 February 2020, 20:59 Roel

Save the date: Grafixx Extd. 4

8 February 2020, 11:31 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina