Strip Turnhout


Charel Cambré: “Franquin was in zijn genre de allerbeste”

Op 28 februari 1957 verscheen voor het eerst een vreemde snoeshaan in het tijdschrift Robbedoes. In de daaropvolgende weken werd pas duidelijk dat hij zijn naam Guust Flater niet gestolen had. Zestig jaar later kan er nog steeds gelachen worden met de grappen van Guust. “Zijn ‘eeuwige’ aantrekkingskracht schuilt in de tijdloze humor”, meent tekenaar en fan Charel Cambré. “Zelfs vertaald naar het Nederlands blijft Guust hilarisch.”

“Ook de iconische tekenstijl, gaande van de eerste strakkere Guusten tot de laatste waarin Franquin helemaal loos gaat, staat nog steeds als een huis. Ik vind hem in zijn genre de allerbeste, hij kon als geen ander iets als karikatuur neerzetten. Dat gaat van een uitdrukking tot een houding tot een gebruiksvoorwerp tot een dier – alles eigenlijk. Hoe hij bijvoorbeeld de kat van Guust neerzet: als je zelf katten hebt, herken je gewoon de typische details, kenmerken, het gedrag van zo’n beest.”

Geen groter compliment dus dan vergeleken te worden met Franquin, een eer die ook Charel al eens te beurt valt. “Tja, op den duur word je soms zelfs in één adem met Franquin genoemd. Hier en daar zit er zeker iets in maar ik denk toch dat ik zijn stijl vermengd heb met typische Vlaamse kenmerken uit strips als ‘Jommeke’ en ‘Suske en Wiske’. Ook van Jean Pol en Berck heb ik onderweg wel wat meegenomen. Het is een beetje een mengelmoes die nooit stopt. Zelfs nu nog vermeng ik er andere invloeden van straffe tekenaars in. Wie weet waar dat gaat eindigen (lacht).”

28 February 2017, 06:00 Wouter

Hubert van Ben Gijsemans als lied

28 March 2020, 09:25 Roel

Fandag van De Fameuze Fanclub

11 March 2020, 08:00 Roel

De (nobele) kunst van het tekenen!

9 March 2020, 10:14 Roel

POST COMICS

6 March 2020, 20:18 Roel

‘Drieman’ van Wide Vercnocke

28 February 2020, 19:48 Roel

9 Leuvense jongeren presenteren kortstrip in boek

12 February 2020, 20:59 Roel

Save the date: Grafixx Extd. 4

8 February 2020, 11:31 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina