Strip Turnhout


Jan Kruis (83) overleden

Verschillende media melden het overlijden afgelopen donderdag van de Nederlandse stripauteur Jan Kruis in zijn woonplaats Mantinge. Hij was al enige tijd ziek.

Jan Kruis tekende zijn eerste strip, ‘Prins Freddie’, voor de Rotterdamse krant De Havenloods. In de jaren zestig maakte hij vooral reclamewerk, onder meer voor Shell. Voor het jeugdblad van de brandstofproducent tekende hij de cowboystrip ‘Tommy’ en verschillende gagreeksen. In de studio van Marten Toonder werkt Kruis aan nooit gepubliceerde afleveringen van ‘Student Tijloos’.

Een ontmoeting met Hergé zorgt er voor dat Kruis vanaf 1965 zijn eigen reeks ‘Gregor’ mag publiceren in Kuifje, later verschijnt ze ook in Pep. Rond dezelfde tijd tekent hij twee albums van ‘Sjors en Sjimmie’. Hij voelt zich echter beperkt bij het vertellen van een lang verhaal en lanceert in Libelle dan ook de familiestrip ‘Jan, Jans en de kinderen’, waarvan hij tot zijn pensioen in 1999 wekelijks een pagina tekent. De voorpublicatie, de albums en de afgeleide merchandising kennen allemaal even veel succes. De reeks wordt verdergezet door de Studio Jan Kruis. In 2010 mocht Kruis de eerste Marten Toonderprijs in ontvangst nemen.

De laatste jaren zette Kruis zich nog actief in om Sint Pannenkoek te promoten. Die zogenaamd Rotterdamse traditie wordt op 29 november gevierd door een pannenkoek op het hoofd te leggen. In 2015 verzon Kruis het evangelie van Sint Pannekoek over de twaalfde-eeuwse monnik Gerrit. Vorig jaar was hij medestichter van het Nationaal Comité Sint Pannenkoek. Jan Kruis werd 83 jaar.

20 January 2017, 10:00 Wouter
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina