Strip Turnhout


Tijl Uilenspiegel in het Bourgondische Utrecht

Met zijn nieuwste strip mag Ron Schuijt zijn naam bijschrijven in een illuster rijtje met verder onder meer Willy Vandersteen, Bob De Moor en François Craenhals. Met ‘De twist in het sticht’ tekende ook hij namelijk het eerste deel van zijn interpretatie van Tijl Uilenspiegel, ditmaal tegen de achtergrond van het Bourgondische Utrecht.

“Tijl is als folklore figuur door de eeuwen heen al vele malen gebruikt om verhalen te vertellen die hun oorsprong hebben in de geschiedenis”, vertelt Schuijt. “In Vlaanderen is het verhaal van Charles de Coster beroemd waarin Tijl en zijn kornuiten meevochten als geuzen in de tachtigjarige oorlog, terwijl hij in Duitsland bekendstaat als een Robin-Hoodachtige vagebond die tussen 1200 en 1500 de rijken voor de gek nam. In zekere zin is elk verhaal van Tijl dus een mix van feit en fictie.”

Ron speelde al een aantal jaar met het idee om het fictieve personage te gebruiken in een historisch correct kader. “Toen ik las over de Bourgondische periode leken feit en fictie als puzzelstukken in elkaar te klikken. De vijftiende eeuw is een ingewikkelde tijd vol onbekende en lange namen en titels. Een iconisch figuur als Tijl Uilenspiegel was de ideale rode draad om de kijker een houvast te geven door de vele twisten en conflicten heen. Bovendien leek het idee van een gewiekste Tijl in de intrige van de twisten en aan het bourgondisch hof me gewoon heel tof om over te schrijven.”

Schuijt debuteerde met ‘Tussen Katers en Spraakwater’ nog in het zwart-wit maar het eerste deel van ‘Tijl’ profiteert optimaal van een tekenfilmachtige inkleuring. “Met dit boek probeerde ik me op verschillende vlakken uit te dagen. Met de harde schaduwen wou ik spanning en actie creëren, iets waar in ‘Katers’ bijna geen sprake van was. Ik heb ook wat filmischere composities gebruikt dan in mijn debuut. De afgelopen twee jaar heb ik meer storyboarding en animatie gedaan, dat heeft mijn stripwerk allicht ook beïnvloed.”

‘De twist in het sticht’ is het eerste deel van wat de komende jaren een minireeks moet worden. “Dit eerste boek speelt zich af in Utrecht omdat daar de Hoekse en Kabeljauwse twisten mooi overlapten met de problematiek van de Bourgondische overheersing”, schetst Schuijt. “In de volgende delen verschuift de focus langzaamaan naar Mechelen, naar het hof van Karel de Stoute. Als climax volgen we de Bourgondische oorlogen langs Neuss, Nice en Ghent. Ik kan al verklappen dat Tijl en Lamme niet de enige folklorefiguren zijn die langs zullen komen en dat Nele, die eigenlijk gelijk werd weggeschreven, uiteindelijk nog een belangrijke rol gaat spelen.”

16 December 2016, 06:00 Wouter
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina