Strip Turnhout


Roeselare tijdens de Groote Oorlog

Dat honderd jaar geleden de Eerste Wereldoorlog plaatsvond, is ook het striplezend publiek niet ontgaan. Scenarist Rino Feys en tekenaar Jimmy Hostens vonden toch nog een nieuwe invalshoek en vertellen over het wedervaren van de bevolking van Roeselare tijdens de Groote Oorlog.

“Iedereen kent de loopgraven ondertussen wel”, besefte Jimmy Hostens. “Ik was vooral geïnteresseerd in het andere verhaal, over de bevolking die onder het juk van de bezetter moest zien te overleven en over de bezettende soldaat die hier eigenlijk letterlijk op de rand van de beschaving aankwam. Vanaf hier marcheerden ze in vele gevallen hun dood tegemoet naar het slagveld.”

Jimmy slaagde er in Rino te besmetten met het oorlogsvirus. “Zo las ik onder andere het onuitgegeven dagboek van Jules Dujardin, een jongen die veertien is als de oorlog uitbreekt. Gaandeweg viel mijn mond open van verbazing: wat er hier allemaal gebeurd is! Maar het lijkt alsof de mensen na de oorlog alles probeerden te vergeten, alsof ze zich schaamden. Er lag dus een berg fantastisch materiaal op ons te wachten.”

“Ook het verhaal van Martha, onze spionne, vind ik een super gegeven”, aldus Jimmy. “In 1933 werd over haar activiteiten een film gemaakt en ze mocht eretekens ontvangen van Engeland en Duitsland. Voor haar biografie ‘I was a spy’ schreef Winston Churchill het voorwoord.” “Maar ook de kleine verhalen zijn zeer de moeite waard, de anekdotes van de gewone man in de straat die niet te kiezen heeft en het allemaal moet ondergaan”, meent Rino. “Dat maakt ons boek ook heel universeel, omdat de ellende van de gewone mens in tijden van oorlog overal hetzelfde is.”

Zowel Rino als Jimmy doken in de archieven voor ze het verhaal uitwerkten. “De inspiratie voor mijn tekenstijl haalde ik vooral uit foto’s, etsen, spotprenten en propagandatekeningen uit die tijd”, aldus Jimmy. “Ik vond de sfeer heel belangrijk, vandaar de keuze om de platen in sepia uit te werken.”

Het album verschijnt niet bij een grote uitgeverij maar bij het lokale Bibliodroom. “We hebben ons manuscript aan verschillende uitgevers aangeboden maar ze vreesden dat de oorlogshype al een beetje achter de rug was. Het lokale succes van ons boek bewijst het tegendeel. Op amper een week tijd was de eerste druk uitverkocht! Ondertussen is er een tweede druk en vindt het zijn weg nu ook naar de stripwinkels buiten de regio. Onze uitgever was meteen fan en heeft voor een heel mooie uitgave gezorgd. Hij is het boek nu overal aan het promoten, dus we hopen dat ook dat andere publiek ons alsnog ontdekt.”

23 December 2016, 06:00 Wouter

‘Drieman’ van Wide Vercnocke

28 February 2020, 19:48 Roel

Anima filmfestival 2020

22 February 2020, 09:40 Roel

9 Leuvense jongeren presenteren kortstrip in boek

12 February 2020, 20:59 Roel

Jeroen Janssen presenteert: ‘Spreekwoorden uit Rwanda’

10 February 2020, 14:39 Roel

Het Lam Gods – Bewonderd en gestolen

2 February 2020, 20:39 Roel

Parijse primeur: standbeeld van René Goscinny

22 January 2020, 12:58 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel


Save the date: Grafixx Extd. 4

8 February 2020, 11:31 Roel

Hec Leemans, 50 jaar kampioen

29 January 2020, 18:01 Roel

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel

Save the date: Fandag van De Fameuze Fanclub

11 January 2020, 20:11 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina