Strip Turnhout


Nele Sys geeft met ‘Het Wijfje’ (g)een handleiding voor vrouwen

De Vlaamse Nele Sys maakt een opvallend debuut bij Uitgeverij Xtra met ‘Het Wijfje’, een bundeling soms confronterende grappen over de verwarring rondom het vrouw worden. Met dit boek haalde Nele haar master in het beeldverhaal, momenteel volgt ze nog een specifieke lerarenopleiding in de kunsten.

“Ilah was mijn begeleider voor mijn afstudeerproject. Zij heeft mij vooral mijn ding laten doen en op de juiste momenten bijgestuurd. Maar de meeste voorlegmomenten hebben we vooral met elkaar zitten giechelen. Ik werk het liefst met de hand. Ik inkt dan ook graag aan mijn lichtbak, niet digitaal. Behalve ‘Het Wijfje’, dat met ecoline is ingekleurd, doe ik inkleuren toch meestal wel digitaal. Naarmate de deadline naderde en ik niet zo stressbestendig bleek, zijn er wel enkele traantjes gevloeid. Gelukkig stond mijn vriend toen voor me klaar.”

Mannen aller landen slaakten een gezamenlijke vreugdeskreet toen ze de ondertitel van ‘Het wijfje’ lazen: dit blijkt namelijk “een geïllustreerde handleiding voor vrouwen”. “En dan nog wel eentje in stripvorm, wat kan je je als man nog meer wensen”, lacht Nele. “Ik heb het boek niet gemaakt voor mannen, hoewel ze er volgens mij evenzeer van kunnen genieten of zelfs bijleren. De ondertitel druipt van ironie: het is een steek naar hoe we zo graag willen voldoen aan een sociaal aanvaard rollenpatroon en de zovele blaadjes die dat vrouwenideaal binnen handbereik brengen met enkele nuttige tips – ik denk dan aan ‘10 kilo lichter in 3 seconden’, ‘5 tips voor geweldige seks’, ‘Waarom ben jij nog single?’ en zo voort.”

‘Het wijfje’ is voorzien van een bladwijzer in de vorm van een tampon en dat blijkt toch een klein statement. “Samen met de uitgever dacht ik na over een extraatje bij de boekpresentatie, een gimmick waarbij de tegenstelling tussen ‘kinderlijk schattig’ en ‘volwassen’ aan bod kwam. Ik brei graag en zo kwamen we op het idee van een gebreide tampon. Voor de boekjes in de winkel werd dat een echte tampon. Veel van de gags gaan over menstruatie dus het past wel. Bovendien is het wel mooi hoe iets dat we normaal liever willen wegmoffelen hier nu heel prominent aanwezig is. Dat zou je een statement kunnen noemen.”

12 December 2016, 06:00 Wouter
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina