Strip Turnhout


Jan Truyens: “Ik wilde de lezer uitdagen”

Begin dit jaar lanceerden stripauteur Jan Truyens en uitgeverij Bries een crowdfundingcampagne voor ‘God z’n broer en andere fijne vleeswaren’, het debuut van Truyens. Deze week ligt het album ook voor iedereen die niet bijdroeg aan de realisatie in de winkelrekken. “Het voelde goed, vreemd, opwindend en onwezenlijk om het eerste boek uit de doos te nemen, het te voelen en te ruiken”, zegt Jan Truyens. “Ik was trots en tevreden over het resultaat, en het bracht een besef dat het allemaal echt was. Het project waar ik al die jaren aan gewerkt heb, was echt en helemaal af.”

‘Over God z’n broer’ kun je met zijn combinatie van tekeningen, schilderijen, collages en foto’s van maquettes gerust een kunstproject noemen. Als lezer wil je tegelijk het verhaal en alle details in je opnemen. “Ik zie zelf graag dingen waar ik lang naar kan kijken of waar ik meerdere keren door kan gaan om dan telkens nieuwe dingen te ontdekken dus dat heb ik zelf ook proberen te doen. Het was mijn bedoeling om een boek te maken dat je niet in één keer kan lezen. Ik wilde vooral een kijkboek maken, en ik wilde de lezer uitdagen door het visuele niet te gemakkelijk te maken.”

Aan je debuut werk je een leven lang, voor de opvolger heb je meestal veel minder tijd. Jan is naar eigen helemaal nog niet uit waar hij zijn creativiteit nu in gaat stoppen. “Eerst en vooral wil ik terug wat andere dingen tekenen en wat schilderijen maken, daar heb ik het meest zin in momenteel. Er is vanalles dat ik wil doen. Misschien eens samenwerken met een schrijver, boeken illustreren, muurschilderingen maken, misschien wat animatietjes maken… Het hangt er van af wat er op mijn weg komt.”

8 December 2016, 06:00 Wouter
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina