Strip Turnhout


In Memoriam: Luc Cromheecke over René Hausman

Tijdens de laatste week van 2016 eren Vlaamse en Nederlandse stripauteurs enkele van hun collega’s die het afgelopen jaar overleden. Vandaag: Luc Cromheecke over René Hausman.

“Lang voor Rien Poortvliets kabouterboek wist ik al wat er zich echt afspeelde in onze donkere bossen. De tekeningen die ik destijds in Robbedoes ontdekte, waren helemaal niet de zeemzoete fabeltjes van voorheen maar machtige taferelen met echte heavy kabouters, smerige trollen en wulpse elfjes, allemaal met veel vakmanschap getekend.

Later, toen ik zelf bij Robbedoes werkte, kwam ik René Hausman regelmatig tegen, een schat van een kerel, zonder enige pretentie. Hij zag er uit alsof hij was weglopen uit z’n eigen verhaaltjes, een stoere dikke houthakker met een enorme baard.

Ik zie hem nog zo voor me uit een huifkar klauteren op het festival van Angoulême in 1993, net een tafereel uit Pinocchio. Als logement voor de tekenaars had uitgeverij Dupuis een aantal rustieke woonwagens midden in de stad neergezet. Hij had geen oog dichtgedaan maar dat kon z’n humeur niet bederven.

René Hausman is een naam die bij mij in het rijtje staat van Macherot en Franquin, bij de allergrootsten dus.”


Van Bronzen Adhemar-winnaar Luc Cromheecke verscheen dit najaar ‘De Tuin van Daubigny’. Een expo met zijn werk is nog tot en met 5 maart 2017 te zien in de Mesdag Collectie in Den Haag. Momenteel werkt Cromheecke terug samen met Laurent Letzer “maar ik kan nog niet verklappen wat het precies gaat worden”.

26 December 2016, 06:00 Wouter
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina