Strip Turnhout


In Memoriam: Jeroen Janssen over Peter van Straaten

Tijdens de laatste week van 2016 eren Vlaamse en Nederlandse stripauteurs enkele van hun collega’s die het afgelopen jaar overleden. Vandaag: Jeroen Janssen over Peter van Straaten.

“Er zijn tijden geweest dat ik stripverhalen verslond. Soms ook heb ik jarenlang géén strip opengeslagen. Ik voel me een stripauteur, omdat ik met mijn tekeningen verhalen vertel. Maar vaker nog voel ik mij helemaal geen stripauteur. Omdat ik maar niet in vakjes wil passen. Dat heb je ook wel een beetje met het werk van Peter van Straaten.

Peter van Straaten is er eigenlijk al mijn hele leven geweest. Als kleine jongen ontdekte ik hem in de ‘boekskes’ die bij ons thuis belandden, en later in de ‘echte’ boeken, zoals die van Carmiggelt. Of op de zeurkalender bij mijn ouders op het toilet, waar ik me soms eens een kwartiertje kon afzonderen wanneer mijn vader zeurde. Dat werd dan gauw een halfuur, want ik moest alvast weer enkele weken of maanden vooruitkijken, voor de blaadjes, afgescheurd, in de papierbak zouden belanden…

Peter tekende echte mensen, sukkelaars, slechte karakters, slungelige pubers, brullende bankdirecteurs, kantoorvampen en brave huismoedertjes. Gewone mensen zoals ik ze dagelijks rondom mij zag. Normale mensen die ik zelden begreep in het echte leven. Maar zoals Peter ze tot leven wekte op papier, zo werden ze plots erg begrijpelijk voor mij. En dan ik nog niets gezegd over de tekeningen, zo feilloos, zo raak. Mooie arceringen ook, een lust voor het oog, soms ook veelzeggend wit, en toch nooit een lijn te veel of te weinig. Ik denk niet dat ik ooit teleurgesteld werd in een tekening van hem.”


Van Jeroen Janssen verscheen dit jaar ‘Abadaringi’, over de genocide in Rwanda. Momenteel trekt hij met zijn schetsboek opnieuw naar het bedreigde polderdorp Doel voor menselijke, getekende reportages.

28 December 2016, 06:00 Wouter

‘Drieman’ van Wide Vercnocke

28 February 2020, 19:48 Roel

Anima filmfestival 2020

22 February 2020, 09:40 Roel

9 Leuvense jongeren presenteren kortstrip in boek

12 February 2020, 20:59 Roel

Jeroen Janssen presenteert: ‘Spreekwoorden uit Rwanda’

10 February 2020, 14:39 Roel

Het Lam Gods – Bewonderd en gestolen

2 February 2020, 20:39 Roel

Parijse primeur: standbeeld van René Goscinny

22 January 2020, 12:58 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel


Save the date: Grafixx Extd. 4

8 February 2020, 11:31 Roel

Hec Leemans, 50 jaar kampioen

29 January 2020, 18:01 Roel

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel

Save the date: Fandag van De Fameuze Fanclub

11 January 2020, 20:11 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina