Strip Turnhout


‘Pension Pensioen’: therapie met strips

Frank Hermens is onder meer grafisch ontwerper, animatiefilmer en striptekenaar. Het idee voor zijn reeks ‘Pension Pensioen’, waarvan onlangs het tweede deel verscheen, ontstond letterlijk aan de keukentafel. “Een paar keer per week komen mijn moeder en mijn schoonvader bij ons eten”, aldus Frank. “Mijn schoonvader begint altijd met een mop te vertellen. Daarna gaat het vaak over ouder worden en de bijhorende kwaaltjes. Ik heb een aantal van die moppen omgezet naar een stripverhaal. Het was wel even zoeken naar een eigen stijl die bij de doelgroep zou passen. Toen ik er een twaalftal had, heb ik het de oudjes laten zien en die waren meeteen enthousiast.”

Hermens leidt uit de reacties op zijn strips af dat ze niet alleen ontspannend maar zelfs therapeutisch werken. “Volgens de Amerikaanse professor Lee Berk is lachen niet alleen een goed medicijn maar ook een geheugenversterker die bijdraagt aan de levenskwaliteit. Zijn wetenschappelijk onderzoek stuur ik vaak mee als ondersteuning en promotie van de strips. Het eerste deel ‘100’ heb ik als test op verschillende leestafels weggelegd. Een dame van 85 zag een medebewoner die het las voor het eerst glimlachen. Even later zat hij zelfs hartelijk te lachen.”

Maar ‘Pension Pensioen’ is er niet alleen voor 60-plussers. “Natuurlijk zijn de strips ook toegankelijk voor jongeren”, meent Frank. “Ze zien al die onderwerpen ook bij hun ouders of opa’s en oma’s voorbij komen. De jongeren lachen vaak wel harder om andere grappen dan de ouderen, dat heeft zeker met herkenning van die situaties te maken.”

Ondertussen is Frank druk bezig met de promotie van de eerste twee delen en het samenstellen van een nieuwe bundeling. “Via Facebook informeer ik mijn volgers hoe het gaat met de ouderen in mijn strips en verzamel ik nieuwe grap. Wie er één instuurt die nog niet gebruikt is, ontvangt een stripboekje en een gesigneerde print van de nieuwe strip. Daarnaast ben ik verschillende vormen van animatie aan het testen. Binnenkort hoop ik een korte animatie met gesproken teksten te introduceren van Pension Pensioen.”

De strips van ‘Pension Pensioen’ zijn verkrijgbaar via de website en via bol.com.

21 December 2016, 06:00 Wouter
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina