Strip Turnhout


Het Gestileerd Realisme van ‘De Kennedy Files’

Mick Peet en Erik Varekamp goten eerder in ‘Agent Orange’ het leven van de Nederlandse prins Bernhard al in stripvorm. Voor ‘De Kennedy Files’ duiken ze opnieuw in het leven van enkele politieke figuren, met name de van oorsprong Ierse clan die jarenlang probeerde een van haar leden in het Witte Huis te krijgen.

“Mick en ik zijn nu eenmaal dol op schimmige zaakjes, dat is ideaal voor een strip”, aldus tekenaar Erik Varekamp. “Ik lees wel eens dat een hoofdpersoon sympathiek moet zijn maar ik ben van mening dat hij vooral interessant moet zijn.” Wat dat betreft kunnen de auteurs hun plezier niet op met de Kennedy’s. “Het zijn halve filmsterren. Toen Joe Kennedy eind jaren dertig ambassadeur was in Londen, werden ze al als vedettes behandeld.”

Grafisch lijkt ‘De Kennedy Files’ weggelopen uit het weekblad ‘Kuifje’. Volgens Varekamp is het echter geen bewuste ode aan de tekenstijl van Hergé en Jacobs. “Volgens de letter van de wet heeft de Klare Lijn maar één lijndikte, terwijl ik toch meer dik/dun gebruik. Ik las laatst dat ik in de Atoomstijl werk, maar dan denk ik eerder aan extremere standpunten, meer actie en de jaren vijftig. Of ik zou een soort ‘Blake en Mortimer’ 2.0 tekenen, dat wordt volgens mij in de hand gewerkt doordat het verhaal zich nu eenmaal in Londen afspeelt, net zoals de klassieker ‘Het gele teken’. Zelf noem ik het Gestileerd Realisme, maar ik begrijp heus wel dat men het de Klare Lijn noemt.”

Op Stripspeciaalzaak.be kun je een preview van het eerste deel van ‘De Kennedy Files’ lezen.

25 November 2016, 06:00 Wouter

Hubert van Ben Gijsemans als lied

28 March 2020, 09:25 Roel

Fandag van De Fameuze Fanclub

11 March 2020, 08:00 Roel

De (nobele) kunst van het tekenen!

9 March 2020, 10:14 Roel

POST COMICS

6 March 2020, 20:18 Roel

‘Drieman’ van Wide Vercnocke

28 February 2020, 19:48 Roel

9 Leuvense jongeren presenteren kortstrip in boek

12 February 2020, 20:59 Roel

Save the date: Grafixx Extd. 4

8 February 2020, 11:31 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina