Strip Turnhout


Nieuw verhaal viert 75e verjaardag van heer Bommel en Tom Poes

Op 20 januari 1986 verscheen in de Nederlandse krant NRC Handelsblad de laatste strook van ‘Het einde van eindeloos’, het laatste door Marten Toonder geschreven strip van Tom Poes en heer Olivier B. Bommel. Dertig jaar later en vijfenzeventig jaar na het eerste verhaal kondigt uitgeverij De Bezige Bij een nieuw, lang avontuur van het duo aan.

Vorig jaar won kinderboekenauteur Henk Hardeman een schrijfwedstrijd van de Toonder Compagnie, dat de rechten op het werk van wijlen Marten Toonder beheert. “Zijn wens was dat de wereld van Heer Bommel en Tom Poes levend zou blijven”, zegt kleindochter Milou Toonder.

‘Het lastpak’, dat begin november verschijnt, draait om de mysterieuze figuur Obbe Zwavel, die een rugzak draagt waarmee hij de dagelijkse zorgen van Rommeldam-bewoners wegneemt. Het verhaal werd geschreven door Hardeman en geïllustreerd door de jonge Henrieke Goorhuis, die hiermee haar stripdebuut maakt.

De voorbije jaren verschenen er wel nieuwe versies van oude ‘Bommel’-verhalen. Dick Matena, die door Toonder zelf werd aangeduid als zijn rechtmatig opvolger, tekende onder meer ‘Tom Poes en de pas-kaart’, een herwerkte versie van het laatste verhaal waaraan Toonder en hijzelf hadden gewerkt, en ‘Tom Poes en het tijddeurtje’, een ballonversie van een tekststrip van Toonder. Van Matena zelf verscheen onlangs de verstripping van ‘Turks fruit’, het boek van Jan Wolkers.

28 October 2016, 06:00 Wouter
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina