Strip Turnhout


Gerben Valkema oogst lof met Inktober-tekeningen

Striptekenaars en illustratoren over de hele wereld kunnen zich deze maand opnieuw uitleven tijdens Inktober, een initiatief van de Amerikaanse tekenaar Jake Parker. Het concept is simpel: je maakt een tekening per dag, in inkt natuurlijk. “Een beetje gekkigheid voor iemand als ik die dagelijks met inkt werkt maar wel een mooi excuus om te kijken of ik naast het gewone werk tijd wist te creëren voor een extra tekening per dag”, vertelt Gerben Valkema, die we kennen van ‘Elsje’ en zijn recente ‘Suske en Wiske’-strip. “Ik heb tot nu toe wel een paar dagen moeten missen maar ik ben verbaasd dat het me lukt om toch nog zoveel extra te doen.”

Gerben post zijn tekeningen ook op zijn Facebookpagina, waar de tekenstijl en de grappen, vaak met bekende stripfiguren zoals Roeltje, de Smurfen of Stomp in de hoofdrol, heel wat bewondering oogsten. “Op de Inktober website staat een lijst met dagelijkse thema’s als houvast, maar ik wilde afwijken en iets met figuren doen die me een goed gevoel geven. Welk figuur ik op een dag kies is arbitrair, ik kijk om me heen naar mijn boekenkast en bedenk wat me op dat moment inspireert. Of waar ik tijd voor heb, want soms moet ik in de avond- of nachturen nog een tekening voor elkaar zien te krijgen. Ik heb wel een lijstje met opties in mijn schetsboek gezet, maar of ik me er aan houd, weet ik niet. Het is voor mij net zo’n verrassing als voor jullie!”

De tekeningen doen ook de hoop bij stripfans oplaaien dat Gerben binnenkort een verhaal mag illustreren van een strippersonage dat grote bekendheid geniet. Andere Nederlandse tekenaars zijn momenteel aan de slag met onder meer Robbedoes en Blake en Mortimer. “Maar ik heb al zoveel van mijn favoriete jeugdstrips mogen tekenen! Donald Duck, Bommel, en onlangs zelfs Suske en Wiske… Het is ontzettend leuk met al die figuren te werken! Zeker met de laatste twee figuren heb ik me ontzettend geamuseerd omdat het in mijn eigen stijl getekend mocht worden. Het smaakt zeker naar meer om langere verhalen te maken maar hoe en wat precies weet ik nog niet. De toekomst zal het uitwijzen maar ik beloof dat ik niet stil zal zitten”, besluit Gerben.

14 October 2016, 06:00 Wouter
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina