Strip Turnhout


De terugkeer van Roel Dijkstra

Op het terrein zelf is het voorlopig nog niet veel soeps maar op stripvlak staat Oranje opnieuw klaar om te scoren. Voetbalheld Roel Dijkstra keert namelijk midden oktober terug in stripblad Eppo met nieuwe avonturen.

Roel Dijkstra werd in 1975 gecreëerd door tekenaar Jan Steeman en scenarist Andries Brandt voor het toen gloednieuwe stripblad Eppo. De blonde voetballer speelt achtereenvolgens voor FC Leidrecht in Nederland, FC Hadfort in Engeland, FC Union in Corsica en na een terugkeer naar Nederland voor FC Rapiditas in Spanje. In de eerste verhalen geeft Feijenoord-legende Willem van Hanegem wedstrijdtips aan de jonge lezers. Na tien avonturen werd de reeks voortgezet door onder meer tekenaar Keith Watson en scenarist Jaap Bubenik.

Al in 2009, toen Eppo opnieuw gelanceerd werd, meldde het tijdschrift dat Roel Dijkstra een comeback zou maken. Pas nu is bekend gemaakt dat scenarist Willem Ritstier en tekenaar Roelof Wijtsma voort zullen borduren op de eerste tien avonturen zoals gemaakt door Brandt en Steeman.

“De oorspronkelijke makers zorgden voor een perfecte mix tussen thriller en sport die later in de reeks helaas verloren ging”, aldus uitgeverij Don Lawrence Collection. “Vandaar dat Roel afscheid heeft genomen van het grootse wereldtoneel en weer lekker bij zijn oude club FC Leidrecht is gaan voetballen. Maar daar gaat ook niet alles van een leien dakje. Vanaf Eppo 21 lees je het allemaal in het verhaal ‘Thuisfront’.”

Nederland kent een stevige traditie wat voetbalstrips betreft. Uit het Engels vertaalde reeksen zoals ‘Rob van de Rovers’ en ‘De Wondersloffen van Sjakie’ kenden er veel succes. Al in 1952 maakte de door Henk Sprenger getekende Kick Wilstra, wiens naam een samentrekking was van die van voetbalhelden Kick Smit, Faas Wilkes en Abe Lenstra, zijn debuut als eerste Nederlandse voetbalstrip. Dankzij ‘Appie Happie’ en ‘FC Knudde’ kon er later ook gelachen worden met het populairste spelletje ter wereld.

1 October 2016, 06:00 Wouter
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina