Proefalbum van Kresse is duurste Nederlandse strip

Je bent hier:  Home » Nieuws » Proefalbum van Kresse is duurste Nederlandse strip

Online veilinghuis Catawiki blijft striprecords breken. Eind november ging ‘De vrolijke avonturen van Doris Dobbel’ van Marc Sleen onder de hamer voor 16 500 euro. Daarmee werd het het duurste Nederlandstalige stripboek ooit. Sinds maandag is ook de duurste Nederlandse strip bekend. ‘De grote otter’ van Hans G. Kresse wisselde voor bijna 6000 euro van eigenaar.

De 23-jarige Hans Georg Kresse ging in 1944 aan de slag bij de tekenstudio van Marten Toonder. Zijn grote doorbraak beleefde hij twee jaar later met ‘Eric de Noorman’, waarvan in bijna twintig jaar tijd 67 verhalen verschenen. In 1947 tekende Kresse ‘De grote otter’, een album dat nooit in de handel verschenen is.

“Tot nu toe was er slechts één exemplaar van dit proefalbum bekend en daarvan ontbrak helaas ook nog eens de omslag”, aldus veilingmeester Jurry Hehusius. “We waren dan ook enorm verrast toen dit album onlangs met omslag bij ons op de veiling werd aangeboden. De twee proefexemplaren zijn de enige die er bestaan.” Een Vlaamse bieder betaalde uiteindelijk vijf keer meer dan verwacht voor ‘De grote otter’.