Strip Turnhout


Eric Heuvel: een gemankeerde geschiedenisleraar

In de nieuwe Stripgids voelt Robin Schouten de Nederlandse stripmaker Eric Heuvel, tekenaar van onder meer ‘January Jones’, ‘Bud Broadway’ en enkele historische strips, aan de tand. Hij vertelt onder meer over de stripliefde van zijn vader en grootvader: “Mijn vader was echt stripminded en heeft me vernoemd naar ‘Eric de Noorman’, de strip van Hans G. Kresse die in mijn geboortejaar nog altijd populair was. Hij kocht het stripweekblad Robbedoes en bij mijn geboorte stonden er tien jaargangen klaar om gelezen te worden.”

“Via mijn opa, die voddenboer was, is mijn allereerste stripalbum binnen komen zeilen, ‘De Blauwe Lotus’ van Hergé. In het nu lopende ‘January Jones’-verhaal ‘De eerste keizer’, dat zich in Shanghai afspeelt, breng ik een hommage aan dat ‘Kuifje’-verhaal met hier en daar een cameo. Mijn vader is overleden in 1991 en op sommige momenten sta ik daar nog wel bij stil: wat zou hij ervan gevonden hebben, dat ik van iets dat hij heel mooi vond, mijn beroep heb kunnen maken?”

Via Facebook komt er ondertussen enkel goed nieuws van Eric Heuvel. Het werk aan ‘De eerste keizer’, dat voorgepubliceerd wordt in stripblad Eppo, nadert zijn einde. ‘Dodenrit naar Monte Carlo’, het eerste album van ‘January Jones’, verschijnt binnenkort dan weer in het Portugees.

Het volledige interview met Eric Heuvel vindt u in Stripgids 45, in een bibliotheek of stripspeciaalzaak bij in de buurt.

25 March 2016, 06:00 Wouter
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina