Strip Turnhout


Driehonderd Pallieterke-tekeningen van Jef Nys gebundeld

Begin juli verschijnt een boek met daarin een selectie uit de cartoons en tekeningen die Jef Nys (1927-2009), de geestelijke vader van ‘Jommeke’, tussen 1946 en 1956 maakte voor het Vlaamse satirische weekblad ‘t PallieterkeHet blad werd in die tijd geleid door hoofdredacteur-stichter Bruno De Winter. ‘Jef Nys. De beginjaren als cartoonist’ werd samengesteld door Tomas Verachtert, en zal een 300-tal tekeningen bevatten. Nys maakte politieke tekeningen voor het blad, maar illustreerde ook de filmrubriek en maakte honderden karikaturen.

In een speciaal magazine dat deze week bij het blad zit, naar aanleiding van de 70-ste verjaardag van ‘t Pallieterke, staat de redactie uitgebreid stil bij de medewerking van Nys aan het blad. “Het is een ongemakkelijke waarheid als een koe dat de bedenker van het brave ‘Jommeke’ – oorspronkelijk een reeks uit Kerk en Leven - uitgerekend tien jaar lang een sterkhouder was bij ‘het zwart moniteurke’, het blaadje van de zwarten, de zogenaamde ‘foute Vlamingen’. Was het een jeugdzonde van de jonge cartoonist?’, schrijft hoofdredacteur Karl Van Camp. “Welnu, dat was het niet. Voor Nys, die wel uit het goede Vlaams-katholieke hout gesneden was, waren er geen foute Vlamingen. Hoewel hij de ergste excessen van de repressie van dichtbij had meegemaakt, ging hij nochtans niet onmiddellijk uitgesproken politieke tekeningen maken. Hij placht nu eenmaal voorzichtig en gereserveerd door het leven te wandelen. Maar de verwachtingen en de opdrachten bij het fulminerendePallieterke brachten daar verandering in. Plots moest de tekenaar van alle politieke markten thuis zijn en bovendien duidelijke standpunten innemen. Roden en blauwen werden gelaakt omwille van hun kwaadaardig aandeel in het opsluiten en doodschieten van ‘incivieken’. De katholieken werden opgevoerd als slapjanussen en hypocrieten, die de Vlamingen veel beloofden, maar hen na deze of gene verkiezing steeds opnieuw een mes in de rug plantten. In het heetst van de Koningskwestie zette De Winter Nys in als propagandistisch wonderwapen.”

Vanaf 21 juni (en dat tot en met 20 september) zijn de 300 cartoons uit het boek ook te zien in het Europees Cartoon Centrum in Kruishoutem, dat elke  zondag geopend is van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur. Het boek zal onder meer te verkrijgen zijn via de website van ‘t Pallieterke.

22 May 2015, 11:28 admin

Hubert van Ben Gijsemans als lied

28 March 2020, 09:25 Roel

Fandag van De Fameuze Fanclub

11 March 2020, 08:00 Roel

De (nobele) kunst van het tekenen!

9 March 2020, 10:14 Roel

POST COMICS

6 March 2020, 20:18 Roel

‘Drieman’ van Wide Vercnocke

28 February 2020, 19:48 Roel

9 Leuvense jongeren presenteren kortstrip in boek

12 February 2020, 20:59 Roel

Save the date: Grafixx Extd. 4

8 February 2020, 11:31 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina