Strip Turnhout


Recensie

Welkom in Boboland (Dupuy & Berberian)

De Franse stripmakers Dupuy en Berberian wonnen in 2008 de Grote Prijs van de Stad Angoulême, met als gevolg dat ze centrale gast waren op de editie 2009 van het grootste stripfestival van Europa. In de aanloop naar die feestelijkheden verschenen Nederlandse vertalingen van hun werk.

Onder de nieuwe ‘Glad IJs’-imprint van uitgeverij Casterman (dat vertalingen uit de stal rond het Franse maandblad Fluide Glacial presenteert) verscheen ook een vertaling van ‘Welkom in Boboland’, dat korte satirische stukjes bundelt over de typische Parijse, grootstedelijke snob. Het risico bestaat dat de Nederlandstalige lezer de finesses van de wereld van de Parijse bobo’s niet helemaal zal vatten omdat het verschijnsel hem of haar onvoldoende bekend is. En een satire komt minder tot zijn recht als je het onderwerp niet of amper kent. Daar komt nog eens bij dat de korte stukjes uit het album in een tijdschrift wellicht goed werken, maar dat ze als geheel toch net iets te weinig coherent zijn. (ZS)


Dupuy & Berberian
‘Welkom in Boboland’, Glad IJs/Casterman, geen paginering, €12.
**

16 October 2012, 18:00 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina