Strip Turnhout


Recensie

New York mi amor (Legrand, Tardi & Grange)

Veel Franser dan Jacques Tardi worden ze niet gemaakt. Frankrijk, met de nadruk op Parijs, is misschien wel het belangrijkste personage uit zijn werk, een rode draad die door al zijn boeken en reeksen loopt. Van het Parijse personage Isabelle Avondrood over ‘Loopgravenoorlog’ (over de Eerste Wereldoorlog) tot ‘De Stem van het Volk’, gebaseerd op een roman van Jean Vautrin over de Commune van 1870. Toen begin jaren ’80 het verhaal ‘De kakkerlakkenkiller’ in Wordt Vervolgd begon te lopen, was het even wennen, want Tardi stak hiervoor de grote plas over: het verhaal speelde zich in New York af.

Gelukkig richtte Tardi ook hier zijn blik vooral op de onderbuik van de stad: de smerige straten en pleinen van de Bronx. Het verschil tussen New York en Parijs blijkt helemaal niet zo groot, want de sfeer in ‘De kakkerlakkenkiller’ (in dit boek verzameld met drie Amerikaanse kortverhalen die Tardi in de loop der jaren her en der publiceerde) ligt nog steeds erg dicht bij die van pakweg Tardis Nestor Burma-verstrippingen. Op een paar uitzonderingen na (daarbij lag het vrijwel nooit aan de tekeningen maar aan het scenario) staat nagenoeg al het werk van Tardi nog steeds overeind als een huis. Ook dit korte Amerikaanse interludium. (TH)


Legrand-Tardi-Grange
‘New York mi amor’, Casterman, 96 blz., €14,95.
****

18 October 2012, 16:51 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina