Strip Turnhout


Boekenverkoop kent dalende trend

Vakorganisatie Boek.be heeft, in samenwerking met GfK Retail and Technology Benelux, de verkoopcijfers van boeken voor de eerste helft van 2012 bekendgemaakt. De algemene evaluatie is niet positief: in vergelijking met dezelfde periode in 2011 is de omzet met 6% gedaald. De daling is verspreid over bijna alle verkoopkanalen en genres. De strips doen het met een stijging van 1,5% wél goed, al houdt die stijging niet zozeer verband met het aantal verkochte exemplaren als wel met een gemiddelde prijsstijging per strip. Het aantal verkochte exemplaren is ook binnen het genre van de strip gedaald.

De dalende omzet laat zich vooral voelen bij de onafhankelijke boekhandels, met een daling van maar liefst 25,3%. Daar staat dan weer tegenover dat het marktaandeel van de onafhankelijke boekhandels amper 2,6% inneemt. Ook bij internetwinkels, die vorig jaar nog een stijging konden vaststellen, is er nu een dalende trend. Het e-boek scoort de beste punten: er is een verdubbeling ten opzichte van de eerste helft van 2011, zodat e-boeken nu een aandeel van 0,6% vertegenwoordigen in de totale boekenverkoop.

Op de website van Boek.be wordt de algemene dalende trend vastgesteld maar ook gerelativeerd. Ten opzichte van dezelfde periode in 2011 is er inderdaad een omzetdaling van 6%, maar in vergelijking met de eerste helft van 2009 gaat het ‘maar’ om een daling met 2,5%. De eerste helft van 2011 was met andere woorden een bijzonder goede periode, dankzij een aantal sterke titels.

De top 20 met de best verkopende titels van de eerste helft van 2012 (over alle genres heen) bevat 8 strips: het gaat om albums van de populaire reeksen De Kiekeboes, F.C. De Kampioenen, Suske en Wiske en Jommeke. Deze reeksen domineren ook de top 20 van de strips.

Hopelijk keert het tij in de tweede helft van 2012: met de jaarlijkse Boekenbeurs begin november zullen boeken en strips binnenkort alvast nog vaak in de schijnwerpers komen te staan.

29 August 2012, 17:57 admin

9 Leuvense jongeren presenteren kortstrip in boek

12 February 2020, 20:59 Roel

Jeroen Janssen presenteert: ‘Spreekwoorden uit Rwanda’

10 February 2020, 14:39 Roel

Save the date: Grafixx Extd. 4

8 February 2020, 11:31 Roel

Het Lam Gods – Bewonderd en gestolen

2 February 2020, 20:39 Roel

Parijse primeur: standbeeld van René Goscinny

22 January 2020, 12:58 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel

Welke toekomst voor het Belgisch StripCentrum?

13 January 2020, 20:57 Roel


Hec Leemans, 50 jaar kampioen

29 January 2020, 18:01 Roel

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel

Save the date: Fandag van De Fameuze Fanclub

11 January 2020, 20:11 Roel

Rock Paper Pencil Games & Comics Festival

15 December 2019, 15:52 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina