Strip Turnhout


Recensie

Het complot (Eisner)

Will Eisner zal niet alleen de geschiedenis ingaan als de man achter de avonturen van de ontspoorde superheld ‘De Spirit’, hij tekende ook voor de term graphic novel. ‘Het complot’ is het laatste boek dat hij voltooide voor zijn overlijden, en zou je een stripdocumentaire kunnen noemen. Eisner doet het verhaal van de ‘Protocollen van de wijzen van Zion’, een tekst waarin werd gesuggereerd dat Joodse politici, bankiers en zakenmensen een grote samenzwering aan het opzetten waren om de macht over de wereld in handen te krijgen. De tekst, aan het einde van de negentiende eeuw bij mekaar verzonnen door de Russische geheime dienst, werd vooral in de loop van de twintigste eeuw door antisemieten van de meest diverse pluimage misbruikt. Eisner doet het relaas van het ontstaan van de tekst en laat zien hoe hardnekkig de mythe van de ‘protocollen’ is. Het levert een interessante strip op, waarbij Eisner duidelijk nog worstelde met het voor hem nieuwe gegeven van de documentaire in stripvorm. (MG)


Will Eisner
‘Het complot. Het verborgen verhaal achter de Protocollen van de wijzen van Zion’, Atlas, 156 blz., €19,90.
***

24 August 2012, 17:43 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina