Strip Turnhout


Striptekenaars laten zich inspireren door literaire werken

De band tussen strips en literatuur is er een die voortdurend evolueert. Steeds meer worden binnen het genre van de strip literaire mogelijkheden verkend, en dat zeker niet alleen binnen het subdomein van de graphic novel. In heel wat strips zitten trouwens intertekstuele referenties naar meer of minder bekende (literaire) teksten. Zo wordt bijvoorbeeld in het vierde deel van de veelgeprezen serie Blacksad verwezen naar de filosofie van Jean-Paul Sartre.

In de Parijse Galerie Daniel Maghen werd de band tussen strips en literatuur de voorbije maand nog op een andere manier belicht: in de galerij liep onder de titel ‘The Book Show’ een tentoonstelling met origineel werk van meer dan vijftig kunstenaars aan wie gevraagd werd hun favoriete literaire werk te illustreren. Vaak ging het om minder bekende namen, maar ook bijvoorbeeld Juanjo Guarnido (tekenaar van Blacksad) leverde zijn bijdrage: hij liet zich inspireren door A Confederacy of Dunces van John Kennedy Toole.

De tentoonstelling in Parijs sluit morgen, maar u kunt een virtueel bezoek brengen via de blog die eraan gewijd werd. Daar kunt u het werk van de verschillende kunstenaars online bekijken. Voor meer informatie en illustraties kunt u ook terecht op de website van de stripgalerij zelf.

27 July 2012, 15:59 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina