Strip Turnhout


Tentoonstelling Yves Chaland in Brussel

Sinds vorige week vrijdag 15 juni en nog tot en met 28 juli loopt bij de Brusselse Galerie Champaka een tentoonstelling met werk van de in 1990 overleden tekenaar Yves Chaland. De tentoonstelling richt zich specifiek op De jonge Albert, het cynische personage dat in januari 1982 het levenslicht zag. In de galerij zijn 27 zwart-wit originelen, 8 vergrotingen in kleur, en 3 facsimile’s op groot formaat te zien.

Yves Chaland wordt ook wel de meester van de Nieuwe Klare Lijn genoemd. Hij wist immers de strakke Klare Lijn van Hergé en E.P. Jacobs te koppelen aan de dynamische stijl van Franquin en Jijé. Het meest bekend is Chaland omwille van de reeks rond Freddy Lombard: aan dit personage wijdde Galerie Champaka in 2010 al een tentoonstelling. Daarnaast verscheen van zijn hand begin jaren tachtig ook een verhaal van Robbedoes en Kwabbernoot in het tijdschrift Spirou, maar dat verhaal werd jammer genoeg nooit afgerond.

De jonge Albert is naar verluidt het personage dat het dichtst bij Yves Chalands persoonlijkheid stond. De avonturen van Albert spelen zich af in het Brussel van de jaren vijftig (meer bepaald in de Marollen) en Chaland wist de sfeer van die tijd en locatie goed te vatten. Vanwege zijn voorliefde voor Brussel werd Chaland wel eens een pseudo-Fransman genoemd. Van De jonge Albert verscheen zelfs een Brusselse versie: Bèreke, un ketje des Marolles. De expo bij Galerie Champaka werd vorige week geopend door de huidige Brusselse burgemeester Freddy Thielemans.

Wie de tentoonstelling gaat bezoeken, kan op wandelafstand (ongeveer een halve kilometer) van de galerij de stripmuur bewonderen die aan De jonge Albert werd gewijd. Die stripmuur bevindt zich in de Cellebroersstraat en werd in 2000 ingehuldigd.

18 June 2012, 13:17 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina