Strip Turnhout


Stripprijzen uitgereikt tijdens Stripdagen Haarlem

Stripfestivals en stripprijzen gaan vaak hand in hand. Ook tijdens de Stripdagen in Haarlem werden afgelopen weekend een aantal auteurs in de bloemetjes gezet.

Zo mocht de Belgische tekenaar Frederick Van den Stock tijdens de opening van het festival op donderdag 31 mei de Benelux Beeldverhalenprijs 2012 in ontvangst nemen uit handen van Hanco Kolk. De Benelux Beeldverhalenprijs werd dit jaar voor de derde keer georganiseerd en is een prijs voor beginnende makers van graphic novels, beeldromans en stripromans. De tentoonstelling met de longlist van de 43 beste inzendingen is nog tot 1 juli te zien in kunstencentrum 37PK in Haarlem. Frederick Van den Stock debuteerde in 2010 met Ik zien A Geire en won in 2011 de Plastieken Plunk met het verhaal De Preminiemen. Hij werkt geregeld als cartoonist voor De Standaard en neemt deel aan het project Brussels in Shorts, de internationale Graphic Short Story Competition georganiseerd door Het Beschrijf.

Eveneens tijdens de opening van het festival op 31 mei werd de Comic House Debuutprijs uitgereikt aan Tim Enthoven voor Binnenskamers. Deze prijs lauwert de tekenaar van het beste Nederlandstalige stripdebuut van de afgelopen twee jaar. Binnenskamers won in april van dit jaar al de prijs voor Best Vormgegeven Strip / Graphic Novel 2011. Deze beeldroman is het afstudeerproject waarmee Tim Enthoven (°1985) in 2010 zijn opleiding aan de Design Academy Eindhoven afrondde. Bij de Comic House Debuutprijs gingen eervolle vermeldingen naar Charlotte Dumortier voor Murphy’s Miserable Space Adventures en naar Frodo De Decker voor Otto 1: Blijven Roeien.

Op zaterdag 2 juni ten slotte werd de winnaar van de Comik Web Award bekendgemaakt. Deze prijs wil aandacht besteden aan het beeldverhaal zoals dat leeft en evolueert op het internet. Uit een shortlist van achttien webcomics koos de jury Christiaan de Jong als winnaar met Heerlijke stripjes voor bij de koffie. U vindt zijn werk op zijn website.

4 June 2012, 12:17 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina