Strip Turnhout


Joost Swarte wint Marten Toonderprijs 2012

Vanochtend is bekendgemaakt dat Joost Swarte de winnaar is van de Marten Toonderprijs 2012. Dit is een oeuvreprijs die wordt uitgereikt aan een striptekenaar die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan het beeldverhaal. De prijs wordt dit jaar voor de derde keer uitgereikt: de vorige winnaars zijn Jan Kruis (2010) en Peter Pontiac (2011). De prijs draagt bij aan de erkenning van de strip in Nederland.

Joost Swarte is striptekenaar, illustrator, architect en vormgever. Hij is een van de belangrijkste tekenaars van de zogenaamde ‘klare lijn’, een term die hij in 1976 zelf creëerde en die voornamelijk geassocieerd wordt met het werk van Hergé. Zijn tekenstijl is bijzonder grafisch en ook zijn werk buiten het medium van de strip wordt gekenmerkt door een zeer uitgesproken stripidioom. Joost Swarte is een bijzonder veelzijdige kunstenaar: hij gaf vorm aan onder meer postzegels, affiches, horloges, huizen, glas-in-loodramen en telefoonkaarten.

Als striptekenaar is Swarte onder meer bekend van strips als Jopo de Pojo, Katoen + Pinbal en Anton Makassar. Daarnaast maakte hij ook krantenstrips, zoals de serie ‘Niet zo, maar zo’ voor Vrij Nederland. Begin dit jaar verscheen bij Oog & Blik / De Bezige Bij de langverwachte verzamelbundel Bijna Compleet. Verder levert Swarte o.m. geregeld illustraties aan The New Yorker. Hij was betrokken bij opzet en inrichting van het Hergémuseum in Louvain-la-Neuve, was de initiatiefnemer van de Stripdagen Haarlem en medeoprichter van stripuitgeverij Oog & Blik.

De jury van de Marten Toonderprijs bestond uit Vic van de Reijt (uitgever bij Nijgh en Van Ditmar), Mieke Gerritzen (directeur van het MOTI in Breda) en striptekenaar Wasco. De voorzitter van de jury was Gert Jan Pos, voormalig intendant strips van het Fonds BKVB, dat inmiddels is gefuseerd tot Mondriaan Fonds. Aan de Marten Toonderprijs is een geldbedrag van € 25.000 verbonden, dat beschikbaar gesteld wordt door het Mondriaan Fonds. De prijs wordt op zaterdag 8 september in Breda uitgereikt, tijdens het Stripfestival Breda.

Joost Swarte tekende eveneens de cover voor het nieuwe nummer van Stripgids, dat volgende week verschijnt.

6 June 2012, 13:45 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina