Strip Turnhout


De Kiekeboes op café in Turnhout

Wie de komende maanden op café gaat in Turnhout, riskeert zijn glas op een collector’s item te moeten zetten. Vanaf juli wordt een set exclusieve bierviltjes met daarop de familie Kiekeboe verspreid in de Turnhoutse horeca. Merho, bedenker van stripreeks ‘de Kiekeboes’ en dit jaar stadstekenaar van Turnhout, stelt de viltjes aanstaande zondag voor in het Eén-televisieprogramma ‘Villa Vanthilt’.

Ter gelegenheid van de 35ste verjaardag van ‘de Kiekeboes’ is Merho in 2012 stadstekenaar van Turnhout, dit jaar de culturele hoofdstad van Vlaanderen. Strip Turnhout vzw stelt jaarlijks een tekenaar aan die Turnhout creatief in de kijker plaatst. Voor het feestjaar wordt met Merho de auteur van de beste verkopende stripreeks van Vlaanderen in huis gehaald. Het is de allereerste keer dat er bierviltjes verschijnen met de personages uit ‘de Kiekeboes’.

Merho ontwierp een set van zes bierviltjes waarin de Kiekeboes Turnhout bezoeken. Elk ontwerp toont een personage uit de strip in een typisch Turnhoutse omgeving. De kaartjes worden telkens gedrukt op 12.500 exemplaren. Vanaf juli verdeelt uitgeverij Corsendonck elke maand een ontwerp over de Turnhoutse horecazaken. In december verschijnt dan het laatste ontwerp.

Zondag 17 juni om 18u45 wordt Merho officieel ontvangen op het stadhuis van Turnhout, waar hij de allereerste set bierviltjes overhandigd zal krijgen. Nadien is Merho hoofdgast in het Eén-televisieprogramma ‘Villa Vanthilt’. In de studio, die momenteel op de vernieuwde Grote Markt van Turnhout staat opgesteld, presenteert hij onder meer de bierviltjes aan het grote publiek.

Kaartspel

Het stadstekenaarschap is daarmee nog niet afgelopen. In oktober wordt ook nog een stripmuur onthuld met een uniek concept, en in november verschijnt een Turnhouts kaartspel van de familie Kiekeboe. Het jaar van Merho als Turnhouts stadstekenaar wordt afgerond met een tentoonstelling in het Nationaal Museum van de Speelkaart.

Merho (1948) is vooral bekend als de geestelijke vader van ‘de Kiekeboes’, een eigentijdse familiestrip waarvan al meer dan 20 miljoen albums over de toonbank gingen. In 1983 ontving Merho de Bronzen Adhemar, de hoogste onderscheiding in de wereld van het Vlaamse beeldverhaal. Eind 2011 was Merho nog eregast van het Strip Turnhout-festival. Een tentoonstelling in de Warande spitste toen de aandacht toe op de verwijzingen naar kunst in de stripreeks.

Merho volgt als stadstekenaar Koen Demaesschalk, Conz, Jan Van der Veken, Pieter de Poortere, Serge Baeken, Reinhart Croon en Lectrr op.

14 June 2012, 08:49 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina