Strip Turnhout


Brussel viert Peyo’s verjaardag met standbeeld en winkel

Vandaag 25 juni is de verjaardag van Peyo (1928-1992), geestelijke vader van o.m. de Smurfen. Dat wordt in Brussel gevierd met twee evenementen: de opening van de eerste Smurfenwinkel ter wereld en de inhuldiging van een Smurfenstandbeeld van 5 meter hoog. Beide projecten zijn het resultaat van een samenwerking tussen het Brusselse Moof (Museum of Original Figurines) en IMPS, het bedrijf achter de Smurfen.

Het Smurfenstandbeeld is van de hand van beeldhouwster Maryline Garbe en bevindt zich aan de ingang van de galerij Horta in Brussel. In die galerij, waar nu al het Moof gehuisvest is, zal ook de Smurfenwinkel een plaats krijgen. Bij de inhuldiging van het standbeeld en de nieuwe winkel zal onder meer Véronique Culliford, dochter van Peyo en presidente van IMPS, aanwezig zijn. Zij was eerder ook al nauw betrokken bij het maken van de Smurfenfilm uit 2011.

De Smurfen maakten hun debuut in het weekblad Robbedoes in 1958 en hebben ruim 50 jaar later duidelijk nog niets aan populariteit ingeboet. Vorig jaar werd op ‘Global Smurfs Day’ (zoals de verjaardag van Peyo ook genoemd wordt) zelfs een record gevestigd voor het Guinness Book of World Records: de ‘Grootste Bijeenkomst van Mensen in Smurfenkleding in 24 Uur op Meerdere Locaties.’

25 June 2012, 09:36 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina