In Memoriam Eddy Paape (1920-2012)

Je bent hier:  Home » Nieuws » In Memoriam Eddy Paape (1920-2012)

Tekenaar Eddy Paape, een van de laatste overlevenden van de Frans-Belgische stripschool van na de Tweede Wereldoorlog, is zaterdag overleden. Paape zou dit jaar 92 geworden zijn. Hij werkte zowel voor het weekblad Kuifje als voor Robbedoes.

Paape kreeg een opleiding aan Sint-Lucas in Brussel, en werkte vervolgens voor tekenfilmstudio CBA. Daar waren ook Morris en Peyo actief, later scheppers van respectievelijk ‘Lucky Luke’ en ‘De Smurfen’. Paape introduceerde ook zijn studiegenoot André Franquin bij de filmstudio. Later zouden ze alle vier steunpilaren vormen voor het weekblad Robbedoes in zijn hoogdagen. Van Jijé zou hij voor het blad de reeks ‘Jan Kordaat’ overnemen, op het moment dat Jijé met Morris en Franquin naar de Verenigde Staten vertrok (een reis waar de vorige week verschenen strip ‘Gringos Locos’ op gebaseerd is). Paape werkt ook voor het agentschap World Press, waar hij strips maakt aan de zijde van Jean Graton, Jean-Michel Charlier, René Goscinny, Albert Uderzo en Victor Hubinon.

De tweede helft van zijn carrière werkte hij in dienst van het weekblad Kuifje. Vooral met de reeks ‘Luc Orient’, op scenario van Greg, vestigde hij zijn naam bij de lezers van het blad. Daarnaast stampte hij voor zijn oude school, Sint-Lucas, een stripatelier uit de grond. Tekenaars als Andreas, Cossu, Plantu, Berthet, Godi en Vrancken werden door hem opgeleid. De laatste jaren was hij een graaggeziene gast op stripfestivals en – beurzen allerhande.