Strip Turnhout


Hoofd Tunesische tv-zender beboet voor uitzending Persepolis

Vorige week donderdag is het verdict gevallen in de rechtszaak tegen Nabil Karoui, het hoofd van de Tunesische televisiezender Nessma. In oktober vorig jaar werd op deze zender de animatiefilm Persepolis (naar de graphic novel van Marjane Satrapi) uitgezonden. Dat leidde toen al tot rellen: islamitische betogers wilden de gebouwen van de tv-zender in Tunis aanvallen en Karoui’s huis werd zelfs met molotovcocktails bekogeld.

De rechtbank is van mening dat Nabil Karoui zich met de uitzending van de film op zijn zender Nessma schuldig heeft gemaakt aan het “verstoren van de openbare orde”. In haar graphic novel vertelt Marjane Satrapi op een persoonlijke en indringende manier over haar jeugd tijdens de Iraanse revolutie en de dictatuur van de ayatollahs. Het boek kon op veel lof rekenen, maar voor heel wat conservatieve moslims is het een belediging van hun geloofsovertuiging. Bovendien is het volgens de islam strafbaar om Allah af te beelden; zowel in het boek als in de animatiefilm Persepolis wordt echter de beeltenis van Allah getoond.

Nabil Karoui riskeerde een gevangenisstraf van drie jaar en werd uiteindelijk veroordeeld tot een boete van 2.400 Tunesische dinar (ongeveer 1.200 euro). Zijn advocaten lieten al weten dat hij tegen het vonnis in beroep zal gaan. Ook Nadia Jamal, hoofd van het bedrijf dat de film in het Tunesische dialect dubde, en programmaverantwoordelijke Alhadi Boughanim, werden beboet. Ironisch genoeg kwam de uitspraak er op 3 mei, de jaarlijkse Internationale Dag van de Persvrijheid. Die dag werd in 1993 door de Verenigde Naties in het leven geroepen om het belang van de vrijheid van meningsuiting te onderlijnen, evenals het feit dat die vrijheid jammer genoeg nog steeds geen evidentie is.

7 May 2012, 10:00 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina