Strip Turnhout


Úropa: interactief digitaal project van Yslaire / iSlaire

De Belgische striptekenaar Yslaire (pseudoniem van Bernard Hislaire) is onder meer bekend van Samber, Frommeltje en Viola, De hemel boven Brussel en XXe ciel.com. Met deze laatste reeks zette de auteur al de toon voor het samengaan van strips met nieuwe media: bij de reeks hoorde immers een website waar de lezer allerlei informatie kon vinden om zijn lectuur van de albums te verdiepen en uit te breiden, en waar hij het door Yslaire gecreërde universum interactief kon binnentreden.

Vijf jaar na het verschijnen van het laatste deel van XXe ciel.com (dat tot op heden nog niet naar het Nederlands vertaald werd), pakt Yslaire (onder de naam iSlaire) nu met een volledig digitaal project uit: Úropa, een fictief magazine dat als iPad-applicatie beschikbaar is. Het is een hybride kruising tussen stripverhaal en nieuwsmagazine, en speelt zich af in het Europa van 2032. Alles situeert zich in het grensgebied tussen waarheid en fictie: zo worden verzonnen nieuwsberichten gebracht door echte journalisten van Le Soir en La Libération. Er zullen ook heel wat andere bekende namen meewerken aan het project, waaronder Philippe Geluck (bekend van De Kat), Benoît Peeters (al decennialang partner in crime van François Schuiten) en cineast Jaco Van Dormael.

In totaal zijn er tien nummers gepland: het eerste nummer situeert zich in januari 2032, en de reeks zal afgesloten worden met het nummer van oktober 2032 waarin de verkiezing van de eerste echte Europese president centraal zal staan. Het eerste nummer is beschikbaar sinds 21 maart, en het volgende nummer verschijnt morgen. Wie snel is, kan het eerste nummer vandaag uitzonderlijk gratis downloaden via iTunes.

20 April 2012, 16:25 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina