Strip Turnhout


Omstreden strip Gringos Locos verschijnt deze week

Nu woensdag 2 mei verschijnt Gringos Locos, het langverwachte en omstreden album van tekenaar Olivier Schwartz en scenarist Yann over de reis die de jonge tekenaars Franquin, Morris en Jijé in 1948 naar Amerika maakten. Het doel van de reis was een sollicitatie bij de Walt Disney tekenstudio, maar daar werden op dat moment meer mensen ontslagen dan aangenomen. Na enkele maanden in de VS trok het trio verder naar Mexico. Hun avonturen worden door Schwartz en Yann met veel knipogen in beeld gebracht.

Gringos Locos zou oorspronkelijk al in januari verschenen zijn, maar dat werd toen verhinderd door de erfgenamen van Jijé. Zij waren het niet eens met de manier waarop hun vader in de strip werd voorgesteld en tekenden dan ook bezwaar aan tegen de publicatie. Hun ongenoegen werd gedeeld door de dochter van Franquin. Aangezien er op dat moment al 35.000 exemplaren van het boek gedrukt waren (in het Frans en het Nederlands) betekende dit alles voor uitgeverij Dupuis een zware opdoffer.

Na lang onderhandelen kwam er dan toch een compromis uit de bus: in een ‘recht van antwoord’ van 10 pagina’s zullen de erven hun versie van de feiten kunnen geven en zo de stripversie kunnen nuanceren. De Nederlandstalige versie van het album verschijnt nu woensdag; de Franstalige uitgave volgt twee dagen later.

André Franquin staat deze week trouwens niet alleen als personage maar ook als auteur in de schijnwerpers: eveneens op 2 mei verschijnt immers de Nederlandstalige archiefeditie van Bravo Brothers, een verhaal waarin Guust Flater samen met Robbedoes en Kwabbernoot de hoofdrol speelt. Het kortverhaal, dat oorspronkelijk verscheen in het album Hommeles in Rommelgem, werd voor deze uitgave geremasterd en verrijkt met onuitgegeven materiaal. De Franstalige versie was al sinds begin april verkrijgbaar.

30 April 2012, 10:00 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina