Strip Turnhout


Recensie

Kick-Ass (Millar & Romita)

Dave Lizewski is een doodnormale jongen die een redelijk grijs bestaan leidt: hij is niet populair en ook niet opvallend of afwijkend genoeg om gepest te worden. Hij leest wel graag comics en plots besluit hij om een wetsuit aan te trekken en superheld te gaan spelen. Daar was geen traumatische of ingrijpende gebeurtenis voor nodig, enkel een intens gevoel van verveling. Dave gaat al snel op patrouille, maar bij zijn eerste nachtelijke uitstap eindigt hij halfdood en naakt op straat. Millar en Romita maken dus al snel duidelijk dat dit een ‘helden in de echte wereld’-verhaal wordt, maar wel eentje met een naturalistisch kantje.

‘Kick-Ass’ begint dus ontnuchterend en rauw, maar daar blijft het jammer genoeg bij. Millar is beresterk als hij over ‘echte’ comichelden kan schrijven (‘The Ultimates’, ‘Superman Red Son’), maar deze reflectie op het genre is bijzonder zwak.  Het flinterdunne verhaaltje mist impact, maar ook de personages zijn bijzonder eendimensionaal. Dit zou helemaal niet erg geweest zijn mocht de strip een rake en grappige reflectie zijn op het fenomeen ‘superheld’, maar de verwijzingen naar strips en de pogingen tot humor missen volledig hun doel en Millars terugkoppelingen naar de popcultuur komen nogal geforceerd over. Misschien is de film beter? (BR)


Mark Millar & John Romita, Jr.
‘Kick-Ass’,
Nona Arte Comics, 192 blz., €19,90.
**

5 April 2012, 12:10 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina