Strip Turnhout


Nederlandse heer van stand te gast in Belgisch Stripcentrum

In het Belgisch Stripcentrum loopt nog tot 23 september 2012 een overzichtstentoonstelling over de Nederlandse stripauteur Marten Toonder (1912-2005). De geestelijke vader van onsterfelijke figuren zoals heer Bommel en Tom Poes zou op 2 mei 2012 zijn 100ste verjaardag gevierd hebben en daarom is dit jaar uitgeroepen tot een heus Toonderjaar, dat gevierd wordt met tentoonstellingen, speciale boekuitgaven, een musical en tal van andere evenementen. En ja, zelfs aan een herstart van de ‘Tom Poes’-stripreeks wordt gedacht.

De uitgebreide expo in het Brusselse stripmuseum wil het Belgische publiek laten kennismaken met het werk van Toonder, die in Nederland tot een van de grootste striptekenaars ooit gerekend wordt.  Niet alleen zijn indrukwekkend bijeengetekende oeuvre wordt daarbij geprezen maar ook het literaire gehalte van zijn strips maken indruk. Marten Toonder is dan ook opgenomen in Het Pantheon van het Letterkundig Museum; de overzichtstentoonstelling die een ode brengt aan de honderd schrijvers die bepalend zijn geweest voor de Nederlandse literatuur. Opmerkelijk op de expo in het Belgisch Stripmuseum is dat er tussen de talloze illustraties, affiches, originele platen,… twee proefplaten liggen van de ‘Tom Poes’-strip getekend door de Nederlandse striptekenaars Gerben Valkema en Daniel van den Broek.

“In 2009 heb ik op verzoek van de Toonder Compagnie vrijblijvend een proefplaat gemaakt van ‘Tom Poes’”, licht Daniel van den Broek toe. “De Toonder Compagnie had toendertijd plannen om de strip ‘Tom Poes’ weer nieuw leven in te blazen. Ze zochten op dat moment enkele tekenaars die dat eventueel wilde doen. Ik wilde met enige terughoudendheid wel een poging wagen. Voor mij was het probleem namelijk dat ik met Bommel weining binding had. Ik had er ook nooit een boek van gelezen. Ik ben te laat geboren voor Bommel. Desalniettemin toch maar even snel wat op papier gezet, al was ik er niet tevreden over, maar heb ook aangegeven dat ik, mocht het allemaal doorgaan, wel graag door iets of iemand als een art director moet worden ingewijd in de stijl van Tom Poes, want ik kreeg ‘m niet goed te pakken. Maar uiteindelijk hebben ze geen publicatiepunten kunnen vinden. Niemand wil Bommel schijnbaar anno 2010. Het hele feest ging vooralsnog dus niet door.”

Willem Feltkamp van de Toonder Compagnie bevestigt dat er wordt nagedacht over een mogelijke herstart van de ‘Tom Poes’-reeks maar dat ze nog op zoek zijn naar een geschikt financieel bedrijfsmodel. “We willen immers dat zowel tekenaar als scenarist degelijk betaald worden”, aldus Feltkamp. “Vroeger kon dat geregeld worden via de diverse voorpublicatiemogelijkheden maar die zijn tegenwoordig schaars. We onderzoeken nu andere mogelijkheden om de strip te financieren. Misschien via crowdfunding of eventueel via een app.” Als de Toonder Compagnie het financiële plaatje rond krijgt, staat in elk geval al vast dat Gerben Valkema, bekend van o.a. ‘Elsje’, de avonturen van Tom Poes en Olivier B. Bommel mag tekenen. Voor de scenario’s stelt zich echter nog een probleem. “Voor een scenarioschrijver is het moeilijk om in de voetsporen van Marten Toonder te treden”, legt Feltkamp uit. “We willen dat de nieuwe avonturen eerder aansluiten bij de dagstrips die in de krant verschenen en eerder gericht zijn op een volwassen publiek. Al zal het wel een ballonstrip worden en geen strip met tekst er onder. Het literaire gehalte van Toonders schrijfsels, zijn verwijzingen naar de actualiteit en dat alles gebracht met de nodige humor maakt het voor de toekomstige scenarist geen makkelijke opdracht.”

Met of zonder nieuwe start ’Tom Poes’, het Toonderjaar zal in 2012 voor het nodige feestgedruis zorgen. Meer info over alle activiteiten rond het Toonderjaar vindt u hier.

9 February 2012, 15:22 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina