Strip Turnhout


Na ‘Blauwe Pillen’ volgt ‘Koma’

De Zwitserse stripauteur Frederik Peeters brak door met de in 2010 vertaalde autobiografische striproman ‘Blauwe pillen’ en is sindsdien uitgegroeid tot een vaste waarde in de wereld van de Franstalige strip. Uitgeverij Sherpa brengt nu ‘Koma‘ uit, een bundeling van zes boeken die in het Frans tussen 2003 en 2008 bij Les Humanoïdes Associés verscheen.

‘Koma’ vertelt het verhaal van het meisje Addidas en haar vader, die werken als schoorsteenvegers. Als het meisje alleen achterblijft (haar vader wordt naar een strafkamp gestuurd) begint haar avontuur pas echt en ontdekt Addidas dat het uitgebreide buizenstelsel van de stad leidt naar een onderwereld die niemand kent. ‘Koma’ is de eerste strip die Frederik Peeters maakt met een scenarist. In Stripgids 23 verscheen een interview met de auteur waarin Peeters het ook heeft over ‘Koma’.

Stripgids: Met Pierre Wazem maakte je na ‘Lupus’ de strip ‘Koma’. Voelde je plots een hoge nood om Aziatische steden te gaan tekenen?
Frederik Peeters: (lacht) Het ligt toch nog iets ingewikkelder. Want er zijn niet alleen de Aziatische steden in de strip, er zitten ook veel verwijzingen in naar het Manchester van de negentiende eeuw. Ik had in een schetsboek een tekening gemaakt van een klein meisje met achter haar een gigantisch monster. Ik had het gevoel dat in die tekening een heel drama besloten lag, maar vond zelf niet meteen een insteek. Daarom heb ik die tekening getoond aan Wazem, die een goede vriend van me is. Pierre heeft een talent dat ik niet heb, hij heeft namelijk een heel klare kijk op de kindertijd. Hij slaagt erin kinderen in een strip te laten praten op een manier die nooit stupide en toch heel natuurlijk lijkt, zonder dat ze over kaka moeten praten. Dat ligt echt niet voor de hand. Pierre slaagt erin het juiste evenwicht te vinden tussen het naïeve en het wrede dat kinderen hebben.

Ik had hem die bewuste tekening laten zien, en hem gevraagd of hij daar iets bij voelde. Daarmee is hij aan de slag gegaan. We hebben toen een hele middag samengezeten om de grote lijnen uit te zetten, en daarna heeft hij alles uitgeschreven. Dus die hele wereld, al die steden, de schoorstenen en de onderwereld, alle elementen die eigen zijn aan ‘Koma’, die komen vrijwel allemaal van Pierre. Hij heeft het geschreven, ik heb het getekend.

Stripgids: U bent een uitstekend tekenaar, maar ook een goed verteller. Is het dan moeilijk om met een scenarist te werken?
Frederik Peeters: Het is erg moeilijk. Behalve met iemand als Pierre. Want wat Pierre ook erg goed kan, is traag durven zijn in zijn vertelling. Hij neemt er zijn tijd voor, en geeft zijn tekenaar alle vrijheid. Tegenwoordig maken veel scenaristen ook meteen een pagina-indeling, het ritme van het verhaal ligt al muurvast voordat de tekenaar aan de slag gaat. Dat doet Pierre niet. De paginaverdeling, het tempo, de getekende uitwerking van de karakters, dat laat hij allemaal aan mij over. Het is aan mij om te beslissen hoe snel een verhaal gaat, hoeveel tekeningen ik nodig heb om een bepaalde situatie neer te zetten… Ik heb de vrijheid om een lange tekst in één kadertje te verwerken, en een kort zinnetje over drie pagina’s te spreiden. Ik zou nooit kunnen werken met iemand die me prentje voor prentje vertelt wat ik precies moet doen.

‘Koma’ verschijnt deze maand. Het album van 280 pagina’s wordt uitgegeven bij Sherpa en kost 29,95 euro.

24 January 2012, 15:38 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina